Вінницький шашкіст-інвалід став Чемпіоном Світу

1 15 2 e426f3ac2908974457f4bd2e0a323b96 XL 1 2. дмитро мариненко

1 15 2 e426f3ac2908974457f4bd2e0a323b96 XL 1

Вінницький шашкіст Дмитро Мариненко став чемпіоном світу із міжнародних шашок-100 (стоклітинкових).Чемпіонат проходив на початку місяця у місті Кранєво (біля Варни, Болгарія) серед спортсменів із обмеженими фізичними можливостями. Дмитро Сергійович – інвалід зі шкільних років, ходить на милицях.

1 15 2 dmytro-marunenko-1 2

Дмитро Мариненко — зірка не лише вінницького масштабу. Він — Заслужений тренер України і сам діючий шашкіст. Ставав чемпіоном Європи і світу. Виховав чимало чемпіонів Європи і світу, призерів та безліч чемпіонів України. Наразі працює старшим тренером відділення шашок Вінницької ДЮСШ №6. Щоправда, працює тренер у районі «Вишенька» у приміщенні школи №23.

– Вона знаходиться недалеко від мого дому, і це дуже зручно. Адже мені важко часто їздити у громадському транспорті у саму спортшколу. Зрозуміло, я там періодично буваю, але це — по необхідності, зокрема, на змаганнях, чи педагогічних нарадах.

1 15 2 Marunenko 3

Автомобіль, незважаючи на довготривале очікування у черзі, Дмитру Сергійовичу, як інваліду, поки що відповідні органи не виділили.

Дмитро Сергійович гучно заявив про себе ще у Дніпропетровську, де працював тренером. Його вихованці Олег Черняк, Олена Смирнова, Іван Аноненко, Алина Гаяга, Олена Короткая, Артем Іванов неодноразово ставали чемпіонами світу. І дніпропетровські вихованці не забувають свого тренера й до цих пір.

— На мій 50-літній ювілей (у 2009 році 16 жовтня — авт.) більшість з них приїхали до мене у Вінницю привітати і відсвяткувати. Це було дуже зворушливо, — пригадує тренер

1 15 2 dmytro-marunenko-2 4
Дмитро Мариненко із дніпропетровцями

Варто відзначити, що у Болгарії перемогу отримав не лише Дмитро Сергійович. Його учень — 23-річний Денис Шкатула, другий раз став чемпіоном світу з 64-клітинкових шашок серед молоді. Окрім того, Денис взяв там же також «золото» у турнірі з блискавичних шашок та «срібло» зі швидких. Тренер розповідає, що перебування поряд його учня значно йому допомагало.

1 15 2 denys-shakula 5
вихованець Дмитра Мариненка Денис Шакула

— Я допомагав Денисові з аналізом його партій. І він мені теж. Так, так, не дивуйтеся. Денис наразі на самому високому шашковому рівні. Він, до слова, майстер спорту України міжнародного класу.

Що ж до свого результату, то хоч перемога і здобута, проте, у шашкіста є певне незадоволення собою.

— Підсумковим результатом, я, зрозуміло задоволений. А у технічному плані дещо ні. Справа у тому, що у трьох партіях (всього зіграно 8), в яких я мав перевагу, мені не вдалося довести партії до перемог, були лише нічиї, — розповідає шашкіст.

Окрім усіх вище перерахованих звань, Дмитро Мариненко ще й міжнародний майстер Міжнародної Федерації шашок. Він активно приймає участь у обласних Спартакіадах людей з обмеженими можливостями.

— На таких зборах-змаганнях є додаткова можливість і зіграти за спеціальною спортивною програмою, і поспілкуватися з такими, як ти сам. Люди з серйозними вадами по здоров’ю мають відчувати себе потрібними суспільству. І це не менш важливо, ніж «звичайні» спортивні успіхи. Хоча, приймаю також участь і у звичайних змаганнях шашкістів без вад здоров’я. Мені нормально грати і в таких «звичайних» турнірах.

Володимир Ковилін

Фото автора

Новини Вінниці – ВЛАСНО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*