Параатлети України увійшли у п’ятірку найсильніших чемпіонату світу та здобули 22 ліцензії на Паралімпіаду-2024

Параатлети України увійшли у п’ятірку найсильніших чемпіонату світу та здобули 22 ліцензії на Паралімпіаду-2024. паралимпиада, змагання, ліцензія, спортсмен, чемпіонат світу

Параатлети України увійшли у п’ятірку найсильніших чемпіонату світу та здобули 22 ліцензії на Паралімпіаду-2024. паралимпиада, змагання, ліцензія, спортсмен, чемпіонат світу

Національна паралімпійська збірна України з легкої атлетики успішно виступила на ювілейному десятому та ліцензійному до Паралімпіади-2024 чемпіонаті світу з паратлетики, що з 4 по 18 липня проходив у м. Париж, (Франція). У загальному здобутку паразбірної – 22 високих нагород, з яких 10 золотих, 6 срібних, 6 бронзових, а також 1 рекорд світу та рекорд чемпіонату. За кількістю золотих медалей та за загальною кількістю нагород національна паралегкоатлетична команда України посіла 5 загальнокомандне місце та виборола 22 ліцензії на Паралімпіаду-2024 (18 чоловіки, 4 жінки).

До речі, цей чемпіонат світу – перший в історії міжнародного паралімпійського руху, як такий, що пройшов за рік до Ігор у місті-організаторі Паралімпіади. Змагання відбувалися Charlety Stadium, де виступили 1300 параатлетів з 107 країн світу та змагались за 168 комплектів медалей.

Честь України на цьому важливому перед Парижем-2024 чемпіонаті світу захищав 31 спортсмен: 20 – з ураженнями опорно-рухового апарату, 4 з порушеннями зору та 7 – з порушеннями розумового і фізичного розвитку. 15 спортсменів збірної вибороли високі нагороди чемпіонату, 8 з яких – золоті медалі.

Найуспішнішими від збірної команди України з легкої атлетики стали мультимедалісти чемпіонату: Цвєтов Ігор – 2 золоті медалі, Овсій Зоя – 1 золота та 1 бронзова медалі; по 1 золотій нагороді вибороли – Жабняк Микола, Москаленко Анастасія, Помазан Марія, Данилюк Роман, Зубковська Оксана, Коваль Максим. До речі, Коваль Максим у штовханні ядра ( клас F20) встановив рекорд світу – 17,57м, побивши встановлений ним же світовий рекорд в Токіо – 17,34 м, а Данилюк Роман у штовханні ядра (клас F12) встановив рекорд чемпіонату – 16,73м, побивши свій власний рекорд 16, 69 м.

У складі команди на цих змаганнях виступили 3 дебютанти, 2 з яких вибороли по 1 срібній медалі – Тетюхін Іван та Легкодух Віктор (до речі, Віктор є ветераном АТО, він успішно виступав на Invictus Games та Warrior Games).

Змагання чемпіонату світу транслював в Україні наживо телеканал Equalympic. Відео на фейсбук сторінці Національного комітету спорту інвалідів України та Equalympic.

Вітаємо команду з потужним результатом! Це вже удруге національна паралегкоатлетична збірна України входить до п’ятірки найсильніших у світі: у 2019 у Дубаї, що в ОАЕ, українці також увійшли до топ-5 медального заліку. Тоді “синьо-жовті” вибороли 27 нагород: 11 золотих та по вісім срібних і бронзових.

А загалом за всю історію участі в чемпіонатах світу з легкої атлетики паралімпійська збірна України завоювала 218 медалей: 68 золотих, 65 срібних та 75 бронзових.

Фото: World Para Athletics

Прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України

Національний комітет спорту інвалідів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*