Пресреліз: У Сумах шукали можливості зробити спорт доступним для всіх

Пресреліз: У Сумах шукали можливості зробити спорт доступним для всіх. суми, доступність, зустріч, інвалідність, інклюзивність

Пресреліз: У Сумах шукали можливості зробити спорт доступним для всіх. суми, доступність, зустріч, інвалідність, інклюзивність

19 серпня ГО “Бюро правничих комунікацій” у партнерстві з ГО Спортивний клуб людей з інвалідністю “Фенікс” провели в Сумах комунікаційну зустріч «100% спорту», під час якої обговорили стан доступності спортивних закладів для маломобільних груп громадян та рівень інклюзивності спортивних подій, що проходять в обласному центрі. Учасниками заходу стали представники громадського сектору.

Пресреліз: У Сумах шукали можливості зробити спорт доступним для всіх. суми, доступність, зустріч, інвалідність, інклюзивність

“Ми ставили за мету привернути увагу громадськості до проблем доступності спортивного життя в обласному центрі, зокрема доступності спортивних шкіл, клубів, спортивних майданчиків, стадіонів та будівель, де відбуваються спортивні події, для маломобільних груп громадян, а також пошуку можливостей для широкого залучення до участі в загальноміських спортивних заходах осіб з інвалідністю, батьків з дітьми, осіб літнього віку”, – розповіла менеджерка проєкту “Залучення маломобільних груп громадян до адвокації системних змін у сфері доступності м. Суми” Марина Єжкун. За її словами, завдання органів місцевої влади – забезпечити доступ до спортивних заходів, секцій, будівель, які є комунальною власністю, для всіх містян. У цьому контексті адвокація є дієвим інструментом досягнення системних змін та просування ідей.

Як зазначив голова ГО “Спортивний клуб людей з інвалідністю “Фенікс” Олександр Грінка, важливим є залучення сумчан з інвалідністю саме до непрофесійного спорту. За його словами, такі види спорту є корисними для здоров’я, сприяють соціалізації людей з інвалідністю, допомагають їхній особистісній активності, заохочують до активної діяльності, спонукають інтегруватись в життя міста. Як приклад, навів успішний досвід ГО “Спортивний клуб людей з інвалідністю “Фенікс” щодо проведення байдаркових сплавів, піших походів, змагань з різних видів спорту, спартакіад, що в подальшому вийшли на міжнародний рівень.

Голова ГО “Рука допомоги м. Суми” Олег Габ зазначив, що каменем спотикання для безбар’єрного спортивного життя для людей з інвалідністю передусім є недоступність вуличних спортивних майданчиків, під’їздних шляхів до них, і загалом ситуація з недоступністю міської інфраструктури, що заважає сумчанам з інвалідністю безперешкодно пересуватись містом. Причина цьому, за його словами, – байдужість керівників міста та посадовців, відповідальних за інфраструктурні проєкти, до проблем людей з інвалідністю. За його словами, громадськість має забезпечити суворий громадський контроль за станом дотримання ДБН у частині доступності під час будівництва цих об’єктів та проводити активну адвокаційну діяльність щодо притягнення до відповідальності керівників тих організацій, які допустили порушення цих норм.

ГО “Бюро правничих комунікацій” звернеться з листом до відділу молоді та спорту Сумської міської ради з пропозицією розробити план заходів щодо розширення доступності спортивних заходів, які організовує Сумська міська рада, для маломобільних груп громадян.

Цей захід відбувся в рамках проєкту “Залучення маломобільних груп громадян до адвокації системних змін у сфері доступності м. Суми”. Проєкт реалізується у рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю ГО «Бюро правничих комунікацій» i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*