Україна завоювала 21 медаль на Спеціальній Олімпіаді-2023: як виступила збірна

Україна завоювала 21 медаль на Спеціальній Олімпіаді-2023: як виступила збірна. спеціальна олімпіада, збірна, змагання, порушення інтелектуального розвитку, спортсмен

Україна завоювала 21 медаль на Спеціальній Олімпіаді-2023: як виступила збірна. спеціальна олімпіада, збірна, змагання, порушення інтелектуального розвитку, спортсменЗбірна України на Спеціальній Олімпіаді-2023. Фото: Special Olympics

Одразу сім українських спортсменів вибороли чемпіонські титули.

Збірна України завершила виступи на Всесвітніх іграх Спеціальної Олімпіади-2023, у яких брали участь спортсмени з порушенням інтелектуального розвитку. Турнір проходив у столиці Німеччини Берліні з 17 до 25 червня та фокусувався не лише на змагальному аспекті, а й розвивальній складовій для учасників, повідомляє Суспільне.

Україну на цьогорічній Спеціальній Олімпіаді представляли 24 спортсмени, серед яких четверо – так звані юніфайд партнерки, тобто атлетки без інвалідності, які виступали в змаганнях об’єднаних команд.

“Синьо-жовті” стартували в семи видах спорту й у всіх здобули медалі. Загалом на рахунку збірної – 21 нагорода: шість золотих, вісім срібних та сім бронзових.

Як виступили українці

Найбільше медалей – сім – принесла спортивна гімнастика. Максим Наливайко виборов чотири нагороди, зокрема одне “золото” на поперечині в категорії 1D. Ще три завоювала Мар’яна Ахрарова, яка, серед іншого, стала чемпіонкою в опорному стрибку в категорії 1G.

Україна завоювала 21 медаль на Спеціальній Олімпіаді-2023: як виступила збірна. спеціальна олімпіада, збірна, змагання, порушення інтелектуального розвитку, спортсменМаксим Наливайко на Спеціальній Олімпіаді-2023 разом із директоркою СО Мері Девіс. Фото: Special Olympics

Шість медалей українці виграли в легкій атлетиці. Найуспішнішою в цьому виді спорту стала Катерина Кудрявцева, яка здобула дві медалі й, зокрема, перемогла в бігові на 400 метрів у класі F03. Серед призерів також – Валентин Новосад (“срібло” й “бронза”), Єлизавета Іллєнко (“срібло”) та Дмитро Подгорський (“бронза”).

Ще три нагороди Україна завоювала в бадмінтоні. Чемпіонами змагань серед змішаних пар у категорії MXD02 стали Анна Сапон та Степан Синюков, які обіграли дуети з Естонії та Франції. Також спортсмени здобули по “сріблу” в особистих змаганнях.

Дві нагороди в плаванні Україні приніс Андрій Карасиченко, який став найкращим на 50 м вільним стилем у класі MA04 та посів третє місце в брасі на такій самій дистанції.

Чемпіонкою Спеціальної Олімпіади в настільному тенісі стала Катерина Грищенко, яка перемогла в особистих змаганнях у категорії WS+30-D2. У фіналі вона здолала литовку Солвенту Капачаускайте.

Крім того, срібними нагородами українські спортсменки відзначилися в боччі, де Ольга Кібкало стала другою в особистих змаганнях, та баскетболі, де об’єднана жіноча команда дійшла до фіналу.

Усі медалі України на Спеціальній Олімпіаді-2023

  • “Золото”: Мар’яна Ахрарова (спортивна гімнастика, опорний стрибок, 1G), Максим Наливайко (спортивна гімнастика, поперечина, 1D), Катерина Кудрявцева (легка атлетика, біг на 400 м, F03), Анна Сапон та Степан Синюков (бадмінтон, змішані пари, MXD02), Андрій Карасиченко (плавання, 50 м, вільний стиль, MA04), Катерина Грищенко (настільний теніс, особисті змагання, WS+30-D2).
  • “Срібло”: Максим Наливайко (спортивна гімнастика, багатоборство, 1D), Валентин Новосад (легка атлетика, біг на 400 м, M-Final Plus), Катерина Кудрявцева (легка атлетика, біг на 800 м, F02), Єлизавета Іллєнко (легка атлетика, стрибки в довжину, Final Plus F01), Анна Сапон (бадмінтон, особисті змагання, WS_2A), Степан Синюков (бадмінтон, особисті змагання, MS_2A), збірна України з баскетболу (об’єднана жіноча команда, Unified 3), Ольга Кібкало (бочча, особисті змагання, F16).
  • “Бронза”: Мар’яна Ахрарова (спортивна гімнастика, багатоборство + різновисокі бруси, 1E), Максим Наливайко (спортивна гімнастика, вільні вправи, 1E + опорний стрибок, 1D), Дмитро Подгорський (легка атлетика, біг на 400 м, M05), Валентин Новосад (легка атлетика, стрибки в довжину, M04), Андрій Карасиченко (плавання, 50 м, брас, MA02).

Україна завоювала 21 медаль на Спеціальній Олімпіаді-2023: як виступила збірна. спеціальна олімпіада, збірна, змагання, порушення інтелектуального розвитку, спортсменЗбірна України з баскетболу на Спеціальній Олімпіаді-2023. Фото: Special Olympics/Ralf Kuckuck

Найтитулованіші призери України: топ-5

  • 1. Максим Наливайко – 1 “золото” + 1 “золото” + 2 “бронзи” (4 загалом)
  • 2. Катерина Кудрявцева – 1+1+0 (2)
  • 2. Анна Сапон – 1+1+0 (2)
  • 2. Степан Синюков – 1+1+0 (2)
  • 5. Мар’яна Ахрарова – 1+0+2 (3)

Що таке Спеціальна Олімпіада

  • Спеціальну Олімпіаду було створено 1968 року в США як організацію для підтримки й спортивного розвитку людей із ментальною інвалідністю, зокрема через змагання різного рівня: від регіональних до міжнародних. Організацію заснувала американська активістка й сестра 35-го президента США Джона Кеннеді – Юніс Кеннеді Шрайвер.
  • Літні Всесвітні ігри Спеціальної Олімпіади проходять що чотири роки. СО-2023 – 16-та в історії.
  • З 1977 року також існує зимова версія Спеціальної Олімпіади. Останні зимові Всесвітні ігри мали відбутися в 2022-му в Казані, але були скасовані через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. З тієї ж причини спортсмени з Росії та Білорусі наразі усунуті від міжнародних змагань Спеціальної Олімпіади.

Катерина Макаревська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*