Ветеран Юрій Козловський, якому встановили протез, готується до марафону в Токіо (ВІДЕО)

Ветеран Юрій Козловський, якому встановили протез, готується до марафону в Токіо (ВІДЕО). юрій козловський, ветеран, марафон, поранення, протез

41-річний ветеран Юрій Козловський готується у Львові до 42-км марафону, який відбудеться у Токіо на початку березня. Чоловік присвятив військовій службі 20 років. Під час АТО у 2016 році зв’язківець отримав поранення на межі Донецької та Запорізької областей. Тоді він втратив ногу та отримав травму іншої. За вісім років на протезі захисник почав активно займатись спортом і вже пробіг півмарафон у Брюсселі.

Про те, як відбувається підготовка до Токійського марафону, дізнавалося Суспільне.

Для Юрія Козловського реабілітація після поранення стала початком активних занять спортом. Зараз чоловік готується бігти на протезі 42 кілометри марафонської дистанції. Ветеран розповідає, у чому найбільша складність такого завдання.

“Це є активний протез, тобто той, який дозволяє виконувати широкий спектр спортивних активностей. Найбільшим викликом, як би дивно не звучало, це є тепло, якщо температура більше 20 градусів. Бо протезована кінцівка є в такому силіконовому лайнері, який фактично не пропускає повітря, і на спеці ти ще більше пітнієш, просто протез починає пітніти. Це перетворюється на проблему. Тобто залежить від температури, інтенсивності бігу. Ти повинен періодично зупинятися, зливати піт, витирати ногу, вдягати протез”, — каже Юрій Козловський.

Ветеран Юрій Козловський, якому встановили протез, готується до марафону в Токіо. юрій козловський, ветеран, марафон, поранення, протезЮрій Козловський розминається перед пробіжкою. Фото: Суспільне Львів

Тренується Юрій поза межами залу, адже бігти доведеться теж на відкритій місцевості. Чоловік каже, хоче пробігти марафон, щоб привернути увагу до людей, які отримали такі ж травми як у нього і потребують протезу. А також, аби зібрати гроші для допомоги іншим пораненим бійцям, і стати прикладом для інших.

“Намагаюсь мотивувати інших важкопоранених займатися спортом. Тому що ті виклики, які зараз стоять у нас перед країною, призвели до того, що приблизно 50 тисяч осіб звернулися за протезно-ортопедичними виробами. По цій кількості поранених, людей з ампутаціями ми вийшли на показник Першої світової війни”, — говорить ветеран.

Ветеран Юрій Козловський, якому встановили протез, готується до марафону в Токіо. юрій козловський, ветеран, марафон, поранення, протезВетеран бігає в парку. Фото: Суспільне Львів

Токійський марафон, до якого готується Юрій, відбудеться 3 березня. Захисник бігтиме його із ще одним побратимом на протезі — Романом Кашпуром.

Наталія Карнаух, Ірина Мочульська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*