“Як рідні стали”: у Полтаві влаштували змагання для людей з інвалідністю (ФОТО, ВІДЕО)

“Як рідні стали”: у Полтаві влаштували змагання для людей з інвалідністю (ФОТО, ВІДЕО). полтава, змагання, спартакиада, учасник, інвалідність

“Як рідні стали”: у Полтаві влаштували змагання для людей з інвалідністю. полтава, змагання, спартакиада, учасник, інвалідністьфото: Суспільне Полтава

У Полтаві влаштували спартакіаду з рекреаційних видів спорту. До змагань долучилося понад 100 людей з інвалідністю із громад регіону, розповів Суспільному голова обласного осередку “Союз осіб з інвалідністю України” Сергій Чумак.

На полтавському спортмайданчику команда із Кременчука грає в бочу.

“У цій грі в наборі є біленький м’яч. Його називають джеком. Він учасником закидається на поле. Всі учасники намагаються якомога ближче до цього джека закинути свої м’ячі – червоні або сині. І від того, наскільки м’ячі команди ближче до джека, так і нараховуються бали”, — каже учасник спартакіади Віталій Крупа.

“Як рідні стали”: у Полтаві влаштували змагання для людей з інвалідністю. полтава, змагання, спартакиада, учасник, інвалідністьНагородження переможців. фото: Суспільне Полтава

Це та інші змагання влаштували у Полтаві у рамках спартакіади з рекреаційних видів спорту для людей з інвалідністю.

“Я приїхала з Кременчука, привезла команду. У мене в команді дев’ять людей. Ми давно займаємося бочею. Тяжко зараз, ми вдома сидимо, але все рівно ми приїхали, побачилися із друзями. І позмагалися, і навіть перше місце взяли. Це моя улюблена гра. Я навіть двічі у Німеччині призові місця посідала. У нас тут дуже багато друзів, ми багато років сюди їздимо. Уже всі, як рідні стали”, — говорить учасниця спартакіади Жанет Сімонян.

“Мета цієї спартакіади перш за все в тому, щоб рекреаційно вивести людину з чотирьох стінок, щоб створити для неї можливість, щоб вона могла виходити в світ. Ми виділяємо три категорії – це люди із загальним захворюванням, люди із порушенням опорно-рухового апарату і люди з затримкою розвитку. Як бачите, тут ніхто це все діло не відчуває і не ділиться”, — розповідає голова обласного осередку “Союз осіб з інвалідністю України” Сергій Чумак.

За словами Сергія Чумака, до змагань долучилося понад 100 людей із громад регіону.

“Як рідні стали”: у Полтаві влаштували змагання для людей з інвалідністю. полтава, змагання, спартакиада, учасник, інвалідністьСпартакіада з рекреаційних видів спорту. фото: Суспільне Полтава

“Приїхали командою, повністю склад команди карлівський (з міста Карлівка – ред.). Ми в красивих, бачите, формах. Дуже задоволені спілкуванням. Команда була зроблена так, щоб у всіх видах спорту ми брали участь. Фігурна їзда на візках має свої нюанси. Там багато залежить від візочка. От моєму візку уже більше 20 років. І я на ньому їжджу. Як результат – у мене друге місце”, — говорить учасниця спартакіади Єлизавета Отливанна.

Представили на змаганнях шість видів спорту. У кожному з них визначили переможців, каже Сергій Чумак.

“Стараємося невеликий відсоток брати нових видів спорту, а в основному ті, що вже давно перевірені, знані нами. І ті види спорту, які найбільше підходять для всіх нозологій людей з інвалідністю. Тобто у нас зараз людина, яка має дуже тяжкі травми, може грати у шашки. Той, хто має легші, – цим доступна боча. Це ж стосується і дартсу, й інших видів змагань”, — розповідає голова обласного осередку “Союз осіб з інвалідністю України” Сергій Чумак.

За словами Сергія Чумака, раніше спартакіади з рекреаційних видів спорту на Полтавщині влаштовували тричі на рік. 2022-го через повномасштабну війну це перші і єдині такі змагання.

Вікторія Бондаренко, Лілія Пархоменко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*