У всіх регіонах України буде створено консультативні ради у справах інвалідів

1 27 8 DSC 0562 2. інвалідів

  1 27 8 DSC 0562 1З метою реалізації основного завдання Меморандуму про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та всеукраїнськими об’єднаннями інвалідів, налагодження конструктивного діалогу для забезпечення захисту прав осіб з інвалідністю, поліпшення їхньої життєдіяльності для наближення рівня соціального захисту таких людей до європейських та світових стандартів, Прем’єр-міністром України 16 січня поточного року доручено всім керівникам обласних державних адміністрацій забезпечити створення Консультативних рад у справах інвалідів та передбачити порядок їх взаємодії з Урядовим уповноваженим з прав інвалідів.

Зокрема, для ефективної взаємодії рад з Урядовим уповноваженим, ним запропоновано наступний порядок співпраці, а саме: обласна державна адміністрація створює Консультативну раду у справах інвалідів, яка на своєму засіданні розглядає кандидатуру представника за поданням громадських організацій інвалідів, які діють на відповідній території. Протокол засідання ради разом із кандидатурами представників (їх може бути декілька) надсилаються на погодження до Урядового уповноваженого з прав інвалідів. З метою об’єктивного підходу до вирішення цього питання, Урядовий уповноважений виносить на обговорення пропозиції, надані Консультативною радою, Дорадчому комітету при Урядовому уповноваженому, який приймає узгоджене рішення і надсилає Консультативній раді погоджену кандидатуру регіонального представника Урядового уповноваженого з прав інвалідів. Рішення про включення до складу Ради особи, за поданням Урядового уповноваженого, приймає Консультативна рада у справах інвалідів самостійно в кожному регіоні.

Серед завдань, які стоятимуть перед регіональним представником Урядового уповноваженого буде, зокрема, здійснення громадського контролю за дотриманням прав інвалідів на відповідній території та запобігання будь-яким формам дискримінації прав людей з інвалідністю, забезпечення соціального захисту та інформування громадськості про права людей з особливими потребами, надання інформаційно-методичної допомоги з питань діяльності підприємств громадських організацій інвалідів, участь у підготовці та опрацюванні проектів актів законодавства з питань захисту прав зазначених осіб.

Слід зазначити, що регіональні представники Урядового уповноваженого виконуватимуть свої функції на громадських засадах.

Пропозицію про створення рад було підтримано на засіданні Дорадчого комітету при Урядовому уповноваженому з прав інвалідів керівниками всеукраїнських громадських організацій інвалідів.

Урядовий уповноважений з прав інвалідів Олексій Журавко зазначив, що створення подібних рад у всіх регіонах України є важливим кроком на шляху створення ефективної системи соціального захисту, яка не номінально, а фактично відстоюватиме інтереси людей з особливими потребами в органах виконавчої влади. Така співпраця дозволить оперативніше та якісніше надавати допомогу тим, хто її найбільше потребує, а також розв’язувати найбільш гострі та актуальні проблеми у сфері соціального захисту, освіти, зайнятості, медичного забезпечення та реабілітації осіб з інвалідністю.

zhuravko.com +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*