Потребують опрацювання актуальні питання щодо захисту прав інвалідів

1 05 6 DSC 08591 2. інвалідністю, інвалідів

  1 05 6 DSC 08591 1Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні перед Урядовим уповноваженим з прав інвалідів порушено питання щодо необхідності проведення обговорення актуальних наразі питань, зокрема, щодо недієвості механізму нормативу працевлаштування інвалідів, створення належних умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до інфраструктурних об’єктів, удосконалення системи встановлення інвалідності та відсутності у роботодавців інформації щодо інвалідів.

За відповідною інформацією із порушених питань, Урядовий уповноважений з прав інвалідів звернувся до Мінсоцполітики.

За повідомленням Міністерства, на виконання протоколу засідання Ради у справах інвалідів при Кабінеті Міністрів України від 21.11.2013 № 1 при Державній службі з питань інвалідів та ветеранів створено за участю громадських організацій інвалідів робочу групу для опрацювання проблемних питань щодо створення безперешкодного середовища для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Засідання цієї робочої групи заплановано на 13 березня 2014 року.

З метою вдосконалення порядку встановлення інвалідності, Міністерством охорони здоров’я подано до Мінсоцполітики на опрацювання та погодження проект змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317 “Питання медико-соціальної експертизи”.

Мінсоцполітики також поінформувало, що маючи на меті розширення можливостей укомплектування вакансій, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, на інтернет-медіа-порталі державної служби зайнятості “Труд” (www.trud.gov.ua) розміщено загальнодержавну базу вакансій та резюме шукачів роботи, впроваджено також спеціальні позначення для резюме осіб, які мають інвалідність. Крім того, розглядається питання щодо удосконалення інформаційного забезпечення органів соціального захисту населення та державної служби зайнятості щодо осіб з інвалідністю, які бажають працювати.

Питання дієвості механізму нормативу працевлаштування інвалідів розглядається шляхом опрацювання законопроекту, внесеного народним депутатом Гаршельд А. М. реєстр. № 2852, “Про внесення змін до Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, відповідно до якого передбачається зменшити норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів, однак це суперечитиме правовим нормам частині 3 статті 22 Конституції України.

“На превеликий жаль питання працевлаштування осіб з інвалідністю досі залишається на часі, причиною цього є декілька складових, в тому числі і непристосована інфраструктура місцевості. Я знаю з власного досвіду, що інваліди вміють, хочуть та можуть працювати. Тому органи державної влади спільно, злагоджено мають їм в цьому допомагати, таким чином не лише визначати певні законодавчі норми, але й забезпечувати дієвий механізм їх застосування кожним інвалідом”, – зауважив Олексій Журавко.

zhuravko.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*