Не довелося їхати «за тридев’ять земель» за оформленням інвалідності

1 16 4 5f8718a2f3760ea641b0f7d1f5c788a2 2. інвалідність

  1 16 4 5f8718a2f3760ea641b0f7d1f5c788a2 1До Херсонського Центру правової інформації та консультацій Надія Петрівна Шестакова* звернулася не вперше. Кілька років тому юристи успішно допомогли жінці, яка тоді жила в Херсоні. Тож, навіть переїхавши до Кривого Рогу і стикнувшись із проблемою там, Надія Петрівна відразу зателефонувала до херсонських правозахисників.

Жінка розповіла про ситуацію, в якій опинився її чоловік Семен Ілліч. Подружжя мешкає у Кривому Розі, хоча зареєстроване в Херсоні. Пан Семен отримав травму на виробництві, потрапив до лікарні. Попереду – оформлення документів на інвалідність. Однак медики закладу, де перебуває травмований, категорично заявили: оформлювати інвалідність слід тільки за місцем реєстрації. Тобто, хворого слід везти до Херсона?

– З проблемою надання медичної допомоги за місцем реєстрації люди до нас звертаються часто, – пояснює юрист Центру Наталя Козаренко. – У Конституції зазначено, що кожен громадянин України має право на безоплатну медичну допомогу. І жодних обмежень або умов її отримання немає. Але наша медицина фінансується з бюджету, а він розраховується, виходячи з чисельності зареєстрованого населення. Тож, на практиці виходить наступне: замість того, щоб вирішувати питання про перерозподіл фінансів, чиновники від медицини воліють відмовляти у медичній допомозі, посилаючись на відсутність у людини реєстрації. Але це незаконно.

Юрист порекомендувала Надії Петрівні, аби її чоловік написав письмове звернення на ім’я головного лікаря закладу з проханням письмово мотивувати свою відмову. Окрім цього, правозахисники порадили докладно зазначити в заяві, що Семен Ілліч постійно проживає на території Кривого Рогу, виробничу травму отримав на криворізькому підприємстві. Відповідно, оформлятися вона повинна не за місцем реєстрації, а саме за місцем проживання.

Буквально за три дні Надія Петрівна передзвонила до Центру і повідомила, що всі документи вже направлені на медкомісію, і її чоловікові оформили статус інваліда.

Так, вчасне звернення за безоплатною правовою консультацією допомогло родині скористатися своїми конституційними правами на медичне обслуговування. Шестакови не лише зберегли нерви і кошти, які могли б витратити на поїздки з міста до міста задля оформлення документів на інвалідність. Окрім цього, чиновникам від медицини іще раз нагадали про їх професійні обов’язки і не дали незаконно «відфутболити» людей з їх проблемою.

* Імена та прізвища змінені з етичних міркувань.

«Правовий простір»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*