Уповноважений продовжує тримати на контролі стан дотримання прав дітей-інвалідів з вадами зору

1 20 6 718 2. вадами зору

1 20 6 718 114 травня 2015 року регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Андрій Толопіло спільно з громадським монітором, юристом громадської організації «Віра, Надія, Любов» Іриною Бобровнік у рамках реалізації національного превентивного механізму здійснили моніторинговий візит до Одеської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату №93 І-ІІІ ступенів для сліпих дітей – навчального закладу для дітей з вадами зору, які потребують стороннього догляду, медичних, освітніх та реабілітаційних послуг з боку держави.

Загальна чисельність учнів на момент моніторингу становила 67 осіб, в тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Більшість з учнів – це сліпі діти та діти з вадами зору, діти-інваліди 1 або 2 групи. Підопічні та вихованці школи-інтернату забезпечуються житлом, одягом, взуттям, постільною білизною; чотирьохразовим та п’ятиразовим (діти-сироти) харчуванням; медичним обслуговуванням; організацією оздоровчо-спортивної роботи з урахуванням стану здоров’я і віку.

У закладі створені дошкільні групи корекційного та реабілітаційного спрямування, що дає можливість змалку працювати з цією категорією дітей. У закладі застосовується багато позитивних методик по роботі із сліпими дітьми. Так, діти в інтернаті навчаються комп’ютерної грамотності в оснащеному класі, де навчання відбувається за допомогою синтезаторів мови, існують новітні комп’ютерні програми.

Однак, моніторами було також виявлено ї наявність низки проблемних питань. Так, капітальний ремонт в школі-інтернаті не робився з часу відкриття у 1974 році, тобто понад 40 років; відсутня кнопка екстреного виклику, яку було встановлено у 2012 році, але потім демонтовано за браком коштів на оплату її обслуговування; санітарно-гігієнічний стан декількох санвузлів незадовільний через поганий стан каналізаційних труб. Також, закладу необхідні лікар-психіатр та лікар-невропатолог, оскільки категорія дітей схильна до травмування психіки, але штатний розклад не передбачає залучення таких фахівців. Реабілітаційні картки та програми, за словами персоналу, знаходяться тільки у вчителів – реабіліатологів і ознайомитись з ними у моніторів не було можливості, оскільки під час моніторингу вони були відсутні. В закладі немає в достатній кількості необхідних для зручного пересування дітей спеціалізованих тростин для осіб з вадами зору.

Допомогу школі-інтернату надають благодійники, у тому числі зарубіжні, представники громадських організацій і релігійних громад.

За результатами моніторингового візиту до Міністерства освіти та науки України та адміністрації інтернатної установи будуть направлені рекомендації щодо усунення виявлених проблем.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*