Інваліди зможуть оздоровлюватися на відомих курортах України

1 24 5 4521125 2. інвалідів

Уряд делегував повноваження закупівлі послуг санаторно-курортного лікування інвалідів з дитинства та загального захворювання (крім інвалідів з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) місцевій владі. Відтепер громадяни з обмеженими можливостями, враховуючи потреби та медичні рекомендації, зможуть оздоровлюватися не лише у санаторно-курортних закладах, визначених Міністерством соціальної політики, як це було раніше, а і на відомих курортах України.

Такі зміни були внесені постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 140 до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських рад.

Як зауважують фахівці, прийнятий документ передбачає спрощений механізм закупівлі санаторно-курортних послуг для інвалідів зазначеної категорії. Послуги закуповуватимуться структурними підрозділами з питань соціального захисту населення. Це, насамперед, сприятиме ефективному використанню бюджетних коштів. Зокрема, у разі необхідності буде проводитись оперативний перерозподіл фінансів. Також посилюється контроль та персональна відповідальність керівників на місцевому рівні.

Для довідки: У 2015 році Уряд надав повноваження підрозділам соціального захисту населення на оплату послуг закладів, підприємств, установ та організацій за санаторно-курортне лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Це дало змогу протягом 2015 року забезпечити «чорнобильців» путівками до вибраних ними санаторно-курортних закладів шляхом укладання договорів із цими закладами без проведення процедури закупівлі. Такий підхід застосовувався у регіонах, де сума коштів для закупівлі путівок становила менше ніж 100 тис. гривень. Завдяки подібним діям ефективність використання коштів збільшилася на 13 відсотків. Саме тому прийняли рішення поширити такий порядок і на закупівлю санаторно-курортних послуг для деяких категорій інвалідів.

Департамент соціального захисту населення ОДА

Чернігівська ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*