У Виноградівському геріатричному пансіонаті продовжують порушувати права людини

1 18 6 5234447851 2. людини

  1 18 6 5234447851 1

Регіональний координатор Уповноваженого взаємодії з громадськістю в Закарпатській області Олег Григор’єв разом зі спеціалістом Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини Анастасією Клюгою здійснили третій моніторинговий візит до Виноградівського геріатричного пансіонату.

Для 150 підопічних, які проживають у пансіонаті, попри надані після попередніх візитів рекомендації – мало що змінилося. Керівник пансіонату не виконує наданих під час попередніх моніторингових візитів незалежними моніторами рекомендацій щодо усунення недоліків, які існують в закладі.

Моніторингова група отримала скарги на якість медичного обслуговування та беззмістовне дозвілля. Встановлено недостатнє штучне освітлення, незадовільний стан забезпечення засобами гігієни (рулон туалетного паперу видається раз на місяць).

В ході моніторингового візиту моніторами було виявлено низку недоліків, які стосуються забезпечення належного проживання підопічних, що користуються засобами малої механізації.

«Мешканці з важкими формами інвалідності та захворювань, ті, хто прикутий до ліжка, – проживають на верхніх поверхах закладу. Вони скаржилися, що місяцями не бували на свіжому повітрі. Також не виконані рекомендації, надані за результатами минулих візитів, зокрема, щодо усунення порогів. Із трьох ліфтів – працюють два, і лише один із них пристосований для візків», – вказала Анастасія Клюга.

Моніторингова група звернула увагу на те, що у закладі відсутні будь-які інформаційні стенди, журнали відвідувань, кореспонденції, книги скарг та пропозицій.

«Це є грубим порушенням права на інформацію. Підопічні не тільки не знають, вони не мають доступу до інформації про свої права, до механізмів їх захисту та можливості оскарження дій керівництва закладу. Вони ізольовані та безсильні перед свавіллям керівництва закладу, адже не мають ані телефонів гарячої лінії для допомоги, ані контактів, де їм могли би надати допомогу», – відзначив регіональний координатор Олег Григор’єв.

За результатами візиту підготовлено акти реагування Уповноваженого з прав людини до Міністерства соціальної політики та Закарпатської облдержадміністрації.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*