Одеська залізниця створює безбар’єрний доступ до залізничної інфраструктури для людей з особливими потребами

1 04 000624 381618. обмеженими фізичними можливостями, особливими потребами, інвалідів

Одеська залізниця здійснює системні заходи із забезпечення сприятливих умов та комфортного перебування на об’єктах залізниці осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Згідно з «Планом заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями на залізничному транспорті» тільки у 2012 році залізничники виконали значний комплекс робіт. Зручними пандусами зі спеціальними поручнями облаштовано входи до приміщень станцій Кремидівка, Херсон-Східний, Котлярове, Кавуни, Пантаївка, Драбове, Білозір’я. На пасажирських вокзалах Одеса-Головна та Херсон для пасажирів із вадами зору проведено дублювання візуальної інформації шрифтом Брайля. На вокзалі станції Вапнярка проведено переобладнання туалету загального користування під туалет для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

На вузлових станціях залізниці працюють спеціальні групи з надання допомоги пасажирам з обмеженими фізичними можливостями. До складу цих груп входять працівники медичних пунктів, чергові по вокзалах, старші квиткові касири, носії, працівники багажних відділень та інші працівники. Члени груп надають практичну допомогу щодо супроводу інваліда територією вокзалу, посадки до вагону та висадки із нього, доставки ручної поклажі тощо. На вокзалах регулярно оголошується інформація про наявність спеціалізованих кас для інвалідів та спеціально обладнаних зон відпочинку в залах очікування. Оформлення проїзних документів для інвалідів на вокзалах залізниці здійснюється у спеціалізованих квиткових касах.

Для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями на Одеській залізниці є 3 спеціалізовані вагони, які обладнані спеціальними пристроями для доступу інвалідів до вагонів, купе і туалетів. Два такі вагони курсують у складі фірмового поїзда “Чорноморець” №106/105 сполученням Одеса-Київ та один курсує за призначенням згідно із замовленням інвалідів на візках. Щорічно кількість таких замовлень збільшується. У 2012 році по залізниці перевезено 221 пасажир з особливими потребами, що на 99 більше, ніж за аналогічний період 2011 року. Часто спеціалізовані вагони курсують у складі поїздів у Кримському напрямку – до станції Сімферополь, а також до обласних центрів: Київ, Харків, Донецьк, Дніпропетровськ, Львів. Перевезення інвалідів-колясочників у спеціалізованих вагонах проводиться за попередніми заявками згідно із замовленнями інвалідів. Для оформлення проїзного документу до одного з зазначених вагонів, слід завчасно подати письмову заяву начальнику залізничного вокзалу (станції) від 45 до 5 діб до відправлення поїзда. У заяві зазначаються прізвище, ім’я, по батькові, номер та серія посвідчення про право на пільгу, дата та час відправлення поїзда, станція відправлення та призначення, дата зворотного виїзду та час відправлення поїзда, місце проживання та номер телефону. Оформлення пільгових та безкоштовних проїзних документів проводиться на підставі відповідних документів, які підтверджують право на пільговий проїзд.

У 2013 році Одеська залізниця продовжує працювати над подальшим створенням умов для комфортного перебування на об’єктах залізниці осіб з особливими потребами. Із працівниками залізниці, які обслуговують пасажирів, регулярно проводяться технічні заняття щодо забезпечення високого рівня обслуговування даної категорії пасажирів: приділення особливої уваги інвалідам.

Офіційний веб-сайт Укрзалізниці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*