У 2013 році Укрзалізниця зробила вокзали більш зручними для людей з особливими потребами

1 18 2 5407. маломобільних, обмеженими фізичними можливостями, особливими потребами, інвалідів

Укрзалізниця облаштовує вокзали і станції пандусами та спусками до пасажирських платформ для людей з особливими потребами з метою створення безбар’єрного доступу до об’єктів залізничного транспорту. Упродовж 2013 року у ході капітального ремонту та реконструкції залізничники облаштували пандусами і спеціальними спусками до пасажирських платформ будівлі станцій Краматорськ (Донецької залізниці), Рокувата (Придніпровської залізниці) та Кіровоград (Одеської залізниці).

Укрзалізниця здійснює будівельні та ремонтні роботи на об’єктах інфраструктури з урахуванням потреб інвалідів відповідно до постанови Кабміну «Про затвердження плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2009-2015 роки «Безбар’єрна Україна».

Так, у 2013 році на станції Рокувата Придніпровської залізниці завершено капітальний ремонт вокзалу – фактично збудоване нове приміщення. На першому поверсі вокзалу розташовані: об’єднаний пасажирський зал з атріумом, технічні приміщення, санвузли, камери зберігання, блок приміщень для персоналу вокзалу. На другому поверсі: зал очікування з обслуговуючим блоком (черговий по вокзалу, довідкова, апаратна), касовий зал з касами і приміщеннями відпочинку для касирів. Для пасажирів з дітьми виділено окремі приміщення. Тут же розташований платний зал очікування (сервіс-центр).

Опалення будівлі вокзалу здійснюється від двох опалювальних електричних котлів. В якості опалювальних приладів використовуються алюмінієві радіатори та фанкойли з автоматичними терморегуляторами, що сприяє енергозбереженню. Будівля вокзалу забезпечена системами вентиляції, кондиціювання, охоронно-пожежної сигналізації, гучномовного оповіщення та відеоспостереження.

Для маломобільних груп населення на основних входах влаштовані пандуси, у будівлі вокзалу передбачено ліфт для інвалідів на візках. На першому поверсі вокзалу обладнаний санвузол для інвалідів, на другому поверсі – на антресолі об’єднаного пасажирського залу розташовані місця очікування для інвалідів. На привокзальній площі також передбачені місця стоянок для особистого транспорту інвалідів.

Одеська залізниця у 2013 році завершила реконструкцію будівлі вокзалу на станції Кіровоград. В ході реконструкції замінені віконні та дверні блоки на сучасні металопластикові, оновлено оздоблення фасаду. Створені умови для осіб з обмеженими фізичними можливостями. З привокзальної площі до будівлі вокзалу влаштовано пандус. Колишнє приміщення ресторану переобладнано під кімнату гігієни для інвалідів-візочників, зал очікування для маломобільних груп населення та кімнату для матері і дитини. Дані приміщення оздобленні сучасними матеріалами, прокладені нові мережі водопостачання та водовідведення, встановлені сучасні сантехнічні прилади, для гарячого водопостачання встановлено електроводонагрівач.

Донецька залізниця у 2013 році виконала роботи з реконструкції будівлі вокзалу станції Краматорськ. У ході робіт замінили конструкцію покрівлі вокзалу на металеву металу і оновили настил. Зовнішні стіни утеплили системою скріпленої теплоізоляції, облицювали плиткою, декоративними елементами з поліуретану та гранітними плитами. Фасад оздобили системою декоративного освітлення.

В середині будівлі виконано часткове перепланування існуючих приміщень вокзалу, влаштування монолітних перекриттів, стін, сходових маршів. Підлога в залах очікування виконана з гранітної плитки, а покриття стін – з мармурової. У будівлі вокзалу замінено інженерні мережі (опалення, водопостачання, водовідведення, електропостачання), змонтована центральна припливно-витяжна система вентиляції і кондиціювання приміщень.

Для зручності користування залізничним транспортом пасажирами з обмеженими фізичними можливостями всі приміщення загального користування розташовані на першому поверсі, змонтовані пандуси на входах у будівлю вокзалу, обладнаний окремий санвузол та кімната відпочинку, наявна система тактильної і зорової інформації. В місцях перетину тротуарів з проїзною частиною виконано пониження бордюрів.

Довідково:

Для перевезення інвалідів-візочників на залізницях України експлуатується 19 спеціальних пасажирських вагонів, які забезпечені салонним візком, що дає змогу пересуватися по проходу вагона. У кожному вагоні моторвагонного рухомого складу виділено 6-8 посадкових місць для пасажирів вищезазначеної категорії, а при проектуванні нових пасажирських поїздів та вагонів, що вироблятимуться на вітчизняних підприємствах, враховуються вимоги, необхідні для перевезення візочників.

Усі десять швидкісних електропоїздів виробництва фірми HYUNDAI мають по два пристосованих для перевезення інвалідів місця; два шестивагонних міжрегіональних двоповерхових електропоїзда виробництва SKODA по чотири таких місця; та один дев’ятивагонний міжрегіональний поїзд локомотивної тяги виробництва ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» – з двома місцями.

Отримати інформацію про спеціально обладнані вагони для перевезення осіб з особливими потребами та здійснити замовлення на перевезення можна за телефонами, зазначеними на офіційному сайті Укрзалізниці.

Прес-центр

Магистраль

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*