Суспільство повинне прийняти інваліда, – лучанин

1 24 16337 2 2. доступності, маломобільних, інвалідністю

  1 24 16337 2 1

Проблема людей-інвалідів не нова для України та Волині зокрема. В області 79 тисяч осіб, які не мають вільного доступу до житлових будинків, органів місцевого самоврядування, не можуть без перешкод пересуватися транспортом. Днями відбувся семінар, на якому обговорили основи законодавства про доступність. Та методологічні засади моніторингу умов доступності об’єктів для осіб з додатковими потребами.

Семінар був проведений у рамках проекту «Реабілітація маломобільних людей з інвалідністю Волинської області». Організатори – ВОГО «Фонд місцевого розвитку» та ГО «Євроклуб «Право і Захист».

За словами Богдана Мойси, виконавчого директора ВМГО «Генерація успішної дії», інвалідність не можна розглядати без комплексного уявлення про поняття.

«Інвалідність – це відношення між людиною-інвалідом та суспільством. Неповносправні потребують допомоги, піклування, співчуття. Інвалідність – не проблема людини, це проблема суспільства. Соціум повинен прийняти інваліда», – розповів Мойса.

Зокрема, на семінарі було розглянуто практичні аспекти створення безперешкодного середовища для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Втілення Державних будівельних норм України та Державних стандартів України у сфері доступності на Волині. Окрім цього, було представлено досвід Луцького комітету доступності та приклади позитивного досвіду співпраці НУО з органами виконавчої влади.

Ознаки доступності об’єктів та безпеки пересування для маломобільних груп населення: безпроблемне пересування по прилеглій території, наявність визначених місць для паркування автомобілів осіб з інвалідністю найближче до входу у будинок, доступний заїзд у приміщення, відсутність порогів, широкі двері та коридори, доступність до усіх поверхів у приміщенні, наявність пристосованого для неповносправних туалетів, позначення місцезнаходження (піктограми).

Проект «Реабілітація маломобільних людей з інвалідністю Волинської області» реалізується ВОГО «Фонд місцевого розвитку» у партнерстві з Євроклубом «Право і захист» та Комітетом доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури у Волинській області за фінансової підтримки Фонду сприяння Демократії Посольства США в Україні.

“Слово Волині” +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*