Позитивні напрацювання Львівщини з питання доступності закладів культури для людей з інвалідністю обговорено на Всеукраїнській відеоконференції

1 10 s419x0-news-11263101926 1. доступності, особливими потребами, інвалідністю

Питання доступності закладів культури для людей з інвалідністю обговорено 6 лютого під час відеоконференції за участі Міністерства культури України, Львівської, Харківської, Одеської та Дніпропетровської областей.

Учасники конференції поділилися позитивними досягненнями у цьому напрямку та обговорили заходи на найближчу перспективу.

Від Львівської області участь у відеоконференції взяли директор департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації Наталія Гамкало, голова товариства «Зелений хрест», один з перших, хто розпочав впровадження доступності всіх об’єктів інфраструктури для людей з особливими потребами Олександр Волошинський, депутат Львівської обласної ради (людина з інвалідністю) Ярослав Грибальський та ін.

Під час відеоконференції директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ОДА Наталія Гамкало наголосила, що підняте питання є надзвичайно актуальне, адже лише на Львівщині проживає 171 тисяча людей та понад 4 тисячі дітей з особливими потребами.

Директор департаменту ОДА акцентувала увагу на позитивних напрацюваннях Львівщини у цьому напрямку: «Львівські музеї є учасниками програми «Коаліція польських і українських музеїв для професійного обслуговування неповносправних відвідувачів», яка реалізовується у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна. Це навчально-освітній проект, метою якого є підготовка музейних працівників та підтримка музейних гідів-лекторів, що сприятиме збільшенню кількості музеїв, доступних для осіб з особливими потребами».

Також вона зазначила, що Львівська асоціація розвитку туризму спільно з Ресурсним центром інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська Політехніка» за сприяння Посольства США в Україні проводять семінар «Бібліотечне обслуговування слабозорих і сліпих».

За словами Наталії Гамкало, Львівська обласна державна адміністрація є активним учасником та опікуном єдиного в Україні мистецького проекту «Відчинилося життя» людей з вадами зору, які виконують твори під супровід симфонічного оркестру, також обласна державна адміністрація ініціює та реалізовує благочинний проект «Мистецький арсенал добрих справ», у рамках якого опікується Львівським геріатричним пансіонатом, де систематично проживає 200 людей-інвалідів, для яких організовуються цікаві тематичні концертні програми.

«Також слід зазначити, що Львівська обласна філармонія за результатами Всеукраїнського конкурсу, що проходив під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, визнана найкращим закладом щодо доступності для людей з інвалідністю», – резюмувала директор департаменту культури, національностей та релігій Львівської ОДА.

Львівська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*