Тренінг “Мистецтво на дотик”: особливості супроводу людей з порушенням зору в музеї

1 06 4 5514 2. порушеннями зору, реабілітації, інвалідністю, інвалідів

  1 06 4 5514 1

30 вересня 2014 року у Національному музеї Тараса Шевченка пройшов перший з серії тренінгів «Музей без бар’єрів: від теорії до практики», які заплановані і пройдуть у вересні-жовтні. Приємним фактом є те, що музей Тараса Шевченка один із небагатьох музеїв Києва, де є пандуси, спеціальні ліфти та інші “зручності” для відвідувачів на колясках, що дозволяє безперешкодно пересуватися.

Актуальність тренінгу беззаперечна, тому як більшість музейників не може дати відповідь на такі прості питання: Чи часто музей у якому Ви працюєте відвідують люди з інвалідністю? Чи готові Ви і Ваші колеги до обслуговування відвідувачів з інвалідністю? Які програми для людей з інвалідністю діють у Вашому музеї?

В першу чергу це пов’язано із тим, що донедавна людям з інвалідністю було неможливо відвідувати подібні місця, але ситуація змінюється і навчання персоналу стало актуальним питанням.

Перший тренінг «Музей без бар’єрів: від теорії до практики» проводили активні представники людей з інвалідністю на колясках, лідери ВГОі «Група активної реабілітації», які мають досвід міжнародної роботи в партнерських організаціях Польщі, Білорусі, Швеції:

Смирнова Уляна – голова осередку Київської області ВГОі «Група активної реабілітації», директор Всеукраїнської благодійної організації «Волонтерське об’єднання «Крила»;

Полозюк Олег – спеціаліст Національної Асамблеї інвалідів України, юрист, інструктор активної реабілітації, учасник україно-канадського проекту з питань вивчення доступності;

Пчолкін Віталій – блогер, Керівник Київської обласної організації «Європейська Асоціація з прав інвалідів», працівник Національної Асамблеї інвалідів України.

Під час тренінгу учасники долали психологічні бар’єри пов’язані з інвалідністю, навчалися «бачити» цінність, а не інвалідність, дізнавалися про аспекти побудови безбар’єрного середовища у своєму музеї та принципи універсального дизайну.

Наступний тренінг на тему “Мистецтво на дотик” відбудеться 7 жовтня 2014 р. об 11.00 і буде включати в себе особливості супроводу людей з порушенням зору та тотально незрячих людей. Участь у тренінгу – безкоштовна, попередня реєстрація – пошта , або за тел.: (044) 235-41-83.

Тренінг буде спрямований на те, щоб дати уявлення про те, як розуміють і сприймають світ люди з порушеннями зору, навчити допомагати таким людям в супроводі, дізнатися більше про техніку супроводу і самим відчути оточуючий світ без допомоги зорового аналізатора.

У програмі майстер класу:

• Хто такі люди з порушеннями зору

• Як бачать і відчувають світ незрячі люди

• Правила спілкування з людьми з порушеннями зору

• Світовий досвід музеїв у створенні безбар’єрного середовища для людей з порушеннями зору

• Практичні рекомендації з організації послуг в музеї для людей з порушеннями зору

• Техніка супроводу людей з порушеннями зору

• Практична частина по супроводу незрячих людей (учасники будуть по черзі в ролі супровідника і того, кому надають супровід)

Тренінг проводять

Яскевич Олеся, вчитель-дефектолог (тифлопедагог), соціальний педагог. Керівник громадської організації «Бачити серцем»

Наталія Гладких, вчитель-дефектолог (тифлопедагог), соціальний педагог. Працює в ЗОШ “Надія”, Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді с функціональними обмеженнями Солом’янського р-ну.

Тренінг відбувається за підтримки:

Громадської організації «Співдружність особливих сімей «Ми разом!» – організація, що об’єднує родини, які виховують дітей з особливими потребами. http://mivmeste.in.ua/

Джерело: Національний музей Тараса Шевченка, Група активної реабілітації

«Музейний простiр»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*