На Житомирщині триває робота щодо забезпечення доступності соціальної інфраструктури для маломобільних груп населення

1 26 3 589632001 1. доступності, маломобільних, обмеженими можливостями

Під час засідання обласного комітету для забезпечення доступності інвалідів та маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури 25 листопада звітували представники Житомира, Малина, Червоноармійського, Лугинського та Малинського районів про створення вільного доступу до об’єктів на їх територіях.

Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Галина Корінна на початку засідання наголосила, що забезпечення вільного доступу до соціальних об’єктів маломобільних груп населення – сприяння в подоланні ізольованості таких громадян від суспільства. Наша мета – допомогти людям з обмеженими фізичними можливостями повністю інтегруватися в соціум.

Заступник начальника управління соціального захисту населення департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Анатолій Д’яченко повідомив, що на території області проживає понад 100 тисяч жителів з обмеженими фізичними можливостями, з яких 2,5 тисячі людей пересувають за допомогою інвалідних візків. В області постійно проводиться робота щодо облаштування доступності для маломобільних груп населення громадської та соціальної інфраструктури, місць для паркування автомобілів, пандусів, ліфтів, санітарних кімнат тощо. За словами посадовця, попереду ще багато роботи в цьому напрямку. Особливої уваги потребує оснащення соціальних об’єктів піктограмами і вказівниками та озвучення інформації.

У районах області переважно до всіх важливих соціальних об’єктів забезпечено безперешкодний доступ. Так у Червоноармійському районі із 189 об’єктів 166 обладнані повністю або частково. У Малинському районі налічується 136 об’єктів, пристосованих для безперешкодного доступу маломобільних груп населення.

Моніторинги різних закладів інфраструктури показують, що є ряд недоопрацювань, які створюють дискомфорт для пересування людей з обмеженими можливостями. Так обласний комітет доступності під час виїзного засідання інспектував соціальні об’єкти у місті Малині, а також станцію Житомир на залізничному вокзалі в обласному центрі. Було виявлено як позитивні приклади забезпечення безперешкодного доступу маломобільних груп населення, так і недоліки, на які можуть вказати лише люди з обмеженими можливостями, перевіряючи все на власному досвіді.

Таким чином, до облаштування різних об’єктів у місті Житомирі запрошуються представники громадських організацій людей з інвалідністю, щоб зробити заклади максимально доступними та зручними у користуванні саме для цих громадян. На засіданні про створення вільного доступу до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури для маломобільних груп населення доповідав заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський. За його словами, Житомир може бути своєрідною базою з передового досвіду у цьому напрямку для інших міст. Так, наприклад, в обласному центрі ведуться роботи щодо повної доступності для людей з обмеженими можливостями поліклініки №1, що знаходиться по вул. В. Бердичівській. У цьому приміщенні було переобладнано вхід, закуплено підйомник, облаштовано гінекологічний кабінет з новим кріслом-трансформером саме для жінок з маломобільних груп населення. Наразі тривають роботи щодо ремонту туалетної кімнати, а наступного року буде понижено бордюри перед поліклінікою.

Прес-служба облдержадміністрації

Житомирська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*