Закарпатські суди стануть доступнішими для інвалідів

1 24 4 5321985 2. доступності, інвалідів

  1 24 4 5321985 1

Закарпатські суди готові до співпраці з громадськістю заради забезпечення рівного доступу інвалідів до правосуддя.

У вівторок, 23 грудня 2014 року, в малому залі Ужгородської міської ради відбувся круглий стіл на тему: «Результати моніторингу забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя» за участі організацій інвалідів та судової адміністрації.

Під час заходу було презентовано результати проведеного моніторингу у Тячівському районному суді суду та Мукачівському міськрайонному суді.

Дослідження, яке відбувалось у липні та серпні 2014 року, показало, що найбільш проблемними є питання фізичної доступності приміщень судів, а також доступності інформації, необхідної для участі в судовому процесі, для людей з обмеженими можливостями.

Враховуючи результати моніторингу в 10 областях, Фонд «Право і Демократія» розробив в цілому понад 200 рекомендацій для судів, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення рівного доступу осіб із обмеженими фізичними можливостями до приміщень суду і судових послуг, повідомив керівник проекту Андрій Бурий. Рекомендації, зокрема, включають усунення перешкод у доступі до території і приміщень суду; облаштування паркінгу для інвалідів; створення інформаційних центрів та облаштування місць для ознайомлення з матеріалами справи, пристосованих до потреб осіб з інвалідністю; навчання персоналу суду щодо особливостей обслуговування людей з різними видами інвалідності; належне правове врегулювання процедур залучення сурдоперекладачів для німих та глухонімих осіб, ознайомлення незрячих осіб і осіб з суттєвими вадами зору з матеріалами судових справ та рішеннями, а також ідентифікації їх підпису.

Із закарпатських судів найбільш пристосованим для потреб інвалідів залишається нещодавно реконструйований Тячівський районний суд. Громадські організації інвалідів вказали, що не зважаючи на велику кількість зауважень щодо доступності судів, є певні зрушення. У тому ж таки Тячівському суді відкрито пандус 1:12, що цілком відповідає державним стандартам та є прикладом для наслідування. Також готується до оновлення Мукачівський міськрайонний суд.

Заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації в Закарпатській області Олександр Кошинський відзначив плідність співпраці з Фондом «Право і Демократія» та запросив громадськість Закарпаття до активнішої співпраці у приведені місцевих судів до стандартів доступності.

Захід проводиться Благодійним Фондом «Право і Демократія» в рамках реалізації проекту «Моніторинг забезпечення рівного доступу осіб з особливими фізичними потребами до правосуддя», за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтесь:

Фонд „Право і демократія”:
79005, Львів, Україна,
проїзд Крива Липа, 6 (3-й поверх)
Тел/Факс: +38 (032) 255-04-19
моб.тел 0506717621 – керівник проекту Андрій Бурий
E-mail:

Zaholovok.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*