На Полтавщині запроваджують інклюзивність у навчанні (ВІДЕО)

1 08 3 8273452 2. обмеженими можливостями

  1 08 3 8273452 1

Доступність та універсальний дизайн закладів освіти, щоб забезпечити інклюзивне навчання та рівноправну інтеграцію дітей-інвалідів у суспільство обговорили 6 липня учасники апаратної наради в облдержадміністрації.

Зокрема, Олександр Панков, начальник Департаменту архітектури та інфраструктури облдержадміністрації, розповів, що в Україні вперше поштовх для вирішення проблем дітей з обмеженими можливостями дали в 2008 році, коли розпочався відповідний українсько-канадський проект для дітей з особливими потребами.

На Полтавщині нині налічується 81 тис. таких осіб, 252 дитини в інвалідних візках знаходяться в повній соціальній ізоляції, – відзначив Панков.

Забезпечення їх пандусами, транспортними зручностями та спец.туалетами – лише “крапля в морі”. Загалом, нині існує 7 критеріїв пристосування будівель для людей з обмеженими можливостями щодо рівноправного використання, зручності і простоти використання у застосуванні пристроїв.

Як приклад, цього року з бюджету виділили 351 тис. грн на облаштування будівлі облдержадміністрації, які підуть на придбання стікерів щодо інформування, пристосований туалет на 1-му поверсі, у червоній залі ОДА – на облаштунок відповідних пандусів та поручнів, тощо.

Серед закладів освіти лише третина повністю готові до втілення інклюзивного навчання, коли діти з обмеженими можливостями навчаються на рівні зі звичайними учнями.

Позитивний досвід має ПТУ№23 Полтави, на базі якого створено реабілітаційний центр для учнів з обмеженими можливостями, і вихованці закладу мають численні спортивні здобутки.

У найближчих планах на 2015 рік – донести до громадськості необхідність запровадження цих заходів, зниження рівня бордюрів і тротуарів при перетині перехресть, встановлення пандусів, тощо.

Вже у серпні з цього приводу Національна асамблея інвалідів проведе 2-денний семінар у Полтаві.

Серед майже півтори тисяч закладів освіти, 700 об’єктів Полтавщини ще обстежують щодо доступності для інвалідів.

Євгеній Ленський, директор Департаменту освіти і науки ОДА, відзначив, що з вересня полтавці проводять такий аудит щодо відповідності шкіл для інклюзивного навчання:

«Новини Полтавщини»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*