Ревізори на візках проінспектували громадські заклади Кіровограда (ФОТО)

1 29 3 rev 2 2. обмеженими можливостями

  1 29 3 rev6 1

25 вересня середмістя Кіровограда заполонили ревізори на візках. Такого зібрання в одному місці людей в інвалідних візочках наше місто певно ще не бачило. І не тому що їх нема чи вони не хочуть бувати в людних місцях, просто вони не мають такої можливості. На цілий Кіровоград сьогодні курсує аж 2 тролейбуси пристосовані для людей на візках і ще два соціальних таксі, що постійно ламаються. Тому багатьом учасникам акції довелось приїхати на площу Героїв Майдану своїм ходом, здолавши при цьому по кілька кілометрів на інвалідних візочках. І все це для того, щоб показати громаді, журналістам, представникам влади, з чим кіровоградському візочнику доводиться зіштовхуватись для того, щоб прийти в лікарню чи на прийом до чиновника, відвідати кафе чи культурний заклад.

Дана акція відбувається в рамках проекту “Відчуй на собі”, що його втілюють в нашому місті ГО «Серце матері», «Громадська Варта» та МГО «Міст Україна-ЄС». Візочники проінспектують ряд громадських закладів і установ на предмет доступності для людей з обмеженими можливостями.

«У нас є спеціальні відзнаки, – розповіла голова ГО «Серце Матері Людмила Шукрута, – їх ми вручимо найбільш дружнім закладам, які дбають про доступність для всіх категорій своїх відвідувачів».

Ревізія розпочалась з площі Героїв Майдану і першим її об’єктом стала будівля ОДА. Люди на візках, під спалахи камер журналістів, продемонстрували наскільки легко їм потрапити на прийом до держчиновників.

Так, першою перешкодою на шляху стає невеличкий бордюр, якого людина, що може пересуватись самостійно, і не помітить, а для візочника він є не підйомною висотою. Тож доводиться робити об’їзд аж від вулиці Чміленка з одного боку або Дворцової з іншого. Далі на візочника чекає відносно пологий пандус, на порозі ОДА є кнопка виклику чергового. Власне, лише за допомогою чергового, людина у візку зрештою може потратити у держустанову. Але піднятись у кабінет чиновника вже не вийде. Доведеться чекати у вестибюлі доки хтось спуститься. Спеціальних вбиралень в приміщені ОДА теж нема. Тож в цілому, візочники і громадські активісти не можуть назвати будівлю ОДА дружнім закладом для людей обмеженими можливостями. Про це вони особисто повідомили Олександру Чорноіваненку – голові облради і Віті Атаманчук – заступнику голови ОДА, які спустились до відвідувачів, що відповісти на їх запитання. Представники влади погодились, що проблема є і її потрібно вирішувати.

Тим часом, самі візочники розповідають, що сьогодні фактично не можуть потратити в стоматполіклініку.

«Люди з інвалідністю вони так само хочуть навчатися, а в нас жоден виш не пристосований для цього, – додає Людмила Шукрута. – З культурних закладів тільки філармонія і театр ім. М. Кропивницького більш менш доступні, про кінотеатр і говорити не доводиться, як і про все інше».

Проект “Відчуй на собі» триває вже третій місяць, тож дана акція є не першою і далеко не останньою. За результатами попереднього моніторингу доступними для людей з обмеженими можливостями можна назвати не більше 10% всіх громадських об’єктів, всього 7-8 по місту.

Громадські активісти закликають кіровоградців не лишатись байдужими до проблем людей на візках. Адже сьогодні це не лише питання гуманності, а й елементарної вдячності до молодих людей, що віддали своє здоров’я захищаючи мир в рідному місті і тепер змушені поповнити ряди тих, про кого громада має подбати.

  1 29 3 rev 2

  1 29 3 rev7 3

  1 29 3 rev9 4

  1 29 3 rev92 5

Олена Горобець

Фото автора

Інформаційний портал Кіровоградщини – Гречка – Новини Кіровоград

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*