На Полтавщині через військові дії на Сході зростає кількість інвалідів (ВІДЕО)

1 01 5 візок 2. інвалідів

  1 01 5 візок 1Ненормовані пандуси, високі бордюри, вузькі двері. Інваліди – візочники на Полтавщині почуваються незатишно. Лише нині їх близько 4-х тисяч. Тим часом, фахівці наголошують: кількість людей із обмеженими можливостями через військові дії на Сході лише зростатиме.

Прогулянка Полтавою для інваліда – візочника – це те саме, що перегони з перешкодами для здорової людини. Комфортно пересуватися містом, без жодного перебільшення, неможливо. Тротуари розбиті. Бордюри зависокі. Магазини, аптеки та інші установи, якщо й обладнані пандусами, але їхні конструкції не відповідають жодним будівельним нормам. Це ж стосується і підземних переходів.

Ірина Твердохліб, представник Національної Асамблеї інвалідів України в області: Если я вижу объект абсолютно доступный, но не знаю, как к нему подобраться, потому что хвірточка там 70 см, або там цілий каскад сходинок, або недостатньо ще розгалужена і для мене доступна всередині інфраструктура, я не знаю, як цей об’єкт з абсолютно доступним пандусом стане в нагоді.

У навчальний заклад неможливо потрапити через зависокі пороги. У магазин не протиснутися через вузькі двері. Пандус, яким можна спуститися на територію обласної лікарні, на замку. Для візочників немає місця на зупинках громадського транспорту. Не облаштована спеціальна територія і на парковках.

Олександр Панков, заступник начальника управління містобудування та архітектури ОДА: Це ненормовані пандуси, це використання в якості пандусів металічних швелерів, що єсть недопустимо. В нас масове було спрощення в будівництві. У нас прийом об’єктів в експлуатацію здійснюється за мовчазною згодою, за декларацією, повідомленням.

Навіть новобудови в Полтаві зводять недоступними для візочників – через анархію у дозвільній системі. А що вже говорити про «хрущовки» та сталінки». Їх свого часу споруджували, не враховуючи потреб інвалідів.

Валерій Головко, голова Полтавської ОДА: Це неправильні підходи, коли ми кажемо, що це було побудовано за старою нормою. Та яка різниця, за якою нормою було побудовано? Люди не мають доступу. Це основний критерій повинен бути. Величезна робота – вот она, це величезна робота? А я вважаю, оце робота, коли єсть місце доступу. Оце робота.

Проблему безбар’єрного пересування в області обговорюють уже багато років. Однак зробити вдалося дуже мало. Процедуру здачі новобудов в експлуатацію потрібно знову ускладнити, – вважають чиновники. А також зробити доступними для людей з обмеженими можливостями, в першу чергу, ті школи, лікарні та заклади культури, де розміщені виборчі дільниці. Таких об’єктів на Полтавщині близько тисячі трьохсот.


Телеканал «Лтава»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*