У Миколаївській області проводиться активна робота щодо створення безперешкодного доступу

1 01 4 012 2 2. доступності, маломобільних, інвалідів

У Миколаївській області проводиться активна робота щодо створення безперешкодного доступу. Щокварталу здійснюється моніторинг об’єктів соціальної інфраструктури за участю як виконавчих органів так і представників громадськості. Результати перевірок розглядаються на засіданнях комітету доступності, надаються відповідні рекомендації керівникам та зазначаються терміни щодо усунення відповідних недоліків.

На цей час на Миколаївщині проживає 61,1 тис. інвалідів. Серед осіб з інвалідністю найбільш потребуючі спеціальних умов для безперешкодного доступу до об’єктів громадського призначення – це особи з порушенням опорно-рухового апарату, яких в області 25,1 тисяч, та з вадами зору, яких в області 2,7 тисяч, що становить 44,25% від загальної кількості інвалідів.

Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 30.11.07 №375-р створено комітет забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури при обласній державній адміністрації (далі – обласний комітет доступності), затверджено Положення та склад.

Аналогічні комітети створено і діють в усіх районах і містах обласного значення (24 місцевих комітети).

Рішенням обласної ради від 25.12.07 №7 затверджено обласну програму „Безбар’єрна Миколаївщина” до 2015 року, в якій окремим розділом визначено конкретні заходи щодо створення безперешкодного доступу інвалідів та інших маломобільних груп населення до соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, інформаційного простору.

Для забезпечення безперешкодним доступом об’єктів соціальної інфраструктури, починаючи з 2008 року, щороку надається доручення головам райдержадміністрацій, міським (міст обласного значення) головам щодо проведення інвентаризації цих об’єктів на їх пристосованість до потреб інвалідів та інших маломобільних груп населення та проведення відповідної роботи з облаштування.

До проведення інвентаризації об’єктів соціальної інфраструктури області на їх пристосованість до потреб інвалідів та інших маломобільних груп населення залучаються представники громадських організацій інвалідів, які спільно з управлінням архітектури, житлово-комунального господарства проводять моніторинг об’єктів соціальної інфраструктури.

За результатами інвентаризації 2015 року обстежено 5655 об’єктів соціальної інфраструктури на відповідність державним будівельним нормам, з них – облаштовано відповідно до ДБН – 3380 об’єктів, мають вільний доступ – 912 об’єктів, технічно неможливо облаштувати – 595 об’єктів, не облаштовано та потребують облаштування – 768 об’єктів.

З початку 2016 року облаштовано відповідно до ДБН 23 об’єкта в т.ч. 1 об’єкт у Березнегуватському районі, 3 об’єкта у Врадіївському районі, 16 об’єктів у Миколаївському районі, 2 об’єкта у Новобузькому районі,1 об’єкт у Новоодеському районі, 1 об’єкт у Снігурівському районі.

У місті Миколаєві в багатоквартирних будинках проживає 637 інвалідів на візках, з них 52% ведуть соціально активний спосіб життя.

Але на жаль попри бажання брати активну участь у суспільному житті вони зтикаються з перешкодою, у самому під’їзді будинку, яка починається від ліфта, це нульові сходові марші не обладнані допоміжними засобами.

З метою вирішення даної проблеми у місті Миколаєві розпочата робота щодо облаштування під’їздів житлових будинків, де мешкають інваліди на візках, відкидними пандусами.

На даний час розробляється проект відкидного пандусу, який після погодження з усіма відповідними структурами, буде застосовано для створення безперешкодного доступу.

Відкидні пандуси планується встановити у всіх під’їздах житлових будинків, де мешкають інваліди на візках, але в першу чергу у під’їздах, де мешкають активні інваліди-візочники.

Робота у цьому напрямку триває і при консолідованій співпраці всіх учасників даного процесу, проблема створення безперешкодного доступу для мало мобільних груп знайде своє найшвидше вирішення.

 1 01 4 011 1

 1 01 4 012 2

 1 01 4 014 3

 1 01 4 013 4

Департамент соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*