Людмила Павленко: «Виходячи на старт, уявляла, що їду додому»

1 07 5 espreso.tv crop upscale q85 1 2. людмила павленко

1 07 5 espreso.tv crop upscale q85 1У Сочі збірна України виборола 25 нагород, із яких 5 золотих, 9 срібних та 11 бронзових. У неофіційному загальнокомандному заліку синьо-жовта дружина посіла четверте місце слідом за трійкою призерів: Росією, Німеччиною та Канадою.

На урочистій церемонії закриття Ігор-2014 прапор України довірили нести одній із головних героїнь сочинських стартів — чемпіонці в індивідуальній лижній гонці на 12,5 кілометра Людмилі Павленко. В останній день змагань 32-річна спортсменка виграла срібло у лижній гонці на 5 км сидячи, пропустивши вперед лише німкеню Андреа Ескау.

— Змагання на сочинських трасах — третя Паралімпіада у вашій спортивній кар’єрі. Із Турина та Ванкувера ви поверталися додому зі срібними і бронзовими нагородами. Почути гімн України, піднявшись на п’єдестал пошани, пощастило лише у Сочі…

— Ще напередодні відльоту до столиці зимових Ігор мій чоловік Дмитро напророчив мені повний комплект медалей. А шестирічний син Мишко висловився максимально конкретно:

— Мамо, якщо хочеш перемогти, набери таку швидкість, наче ти повертаєшся додому — до мене.

Про цей прогноз на трасах лижно-біатлонного комплексу «Лаура» намагалася зайвий раз не згадувати. Особливо після того, як у першому виді програми фінішувала лише сьомою. Наступного дня була запланована гонка на 12 кілометрів — найдовша дистанція в інваспорті лижників, які змагаються сидячи. Стартувало 18 учасниць. Мені вдалося вийти вперед уже після першої позначки — 1,3 кілометра. Головні суперниці — американка Оксана Мастерс і Світлана Коновалова з Росії чергували швидкі відрізки з відносно повільними; я намагалася підтримувати максимальну швидкість упродовж усієї гонки. Фінішну риску срібний призер Мастерс перетнула пізніше за мене на 21,7 секунди, а Коновалова програла 55,5 секунди.

— Журналісти звернули увагу на елегантний сучасний боб, на якому ви мчали до фінішу…

— Лижними гонками і біатлоном я займаюся вже дванадцять років. І мушу зізнатися: такого «залізного коня» у мене не було ніколи. Експериментальний варіант я випробовувала протягом останніх сезонів на етапах Кубка світу. А олімпійський боб змайстрував для мене спеціально перед головним стартом чотириріччя відомий конструктор — харків’янин Євген Поколодний. Слід пояснити, що в нашому виді спорту сучасний інвентар — це половина успіху. Скажімо, для однієї з моїх суперниць із Німеччини лижний боб робили спеціалісти всесвітньовідомого бренду «Тойота Моторс».

— Уже після того, як фінішували всі учасниці, представники США подали протест на результати лижної гонки. Що їх не задовольнило?

— Під час проходження дистанції у мене розстебнувся один із ремінців, яким пристібаються спортсмени до лижного бобу. Судді вважали, що це — грубе порушення правил. За цей промах у мене могли відібрати золоту медаль. Та година, упродовж якої розглядали протест, видалася мені цілою вічністю. Зрештою після ретельного перегляду відеозапису гонки члени апеляційного журі залишили результати в силі.

Згодом мені вдалося до олімпійського золота додати ще срібну медаль у лижній гонці на п’ять кілометрів і «бронзу» в одному із видів біатлонної програми. Таким чином, прогноз чоловіка виявився абсолютно точним.

Віктор Калініч
для «Урядового кур’єра»

ПРЯМА МОВА

1 07 5 Garach 2Наталія Гарач,
прес-секретар Національного комітету спорту інвалідів:

— Під час заключного параду учасниць на сочинському стадіоні «Фішт» Людмила Павленко представляла всю нашу українську паралімпійську сім’ю, нашу рідну землю. На вінку в Люди були стрічки з написами «мир», «peace», які зірвали перед тим, як вона вийшла на арену стадіону. Напис на кофтині теж хотіли зірвати. Але Люда заявила: якщо це зроблять — вона не вийде з прапором на стадіон. Її підтримали спортсмени з інших країн і довели організаторам, що всі учасники Паралімпіади-14 голосують за мир!

ДОСЬЄ «УК»

Людмила Павленко. Народилася 16 вересня 1981 року в селі Дмитрівка Золотоніського району Черкаської області. Майстер спорту міжнародного класу. Олімпійська чемпіонка Паралімпіади-2014 у лижних гонках сидячи. Срібний призер на дистанції 5 км, володарка бронзової медалі в біатлонній гонці на 10 км.

Одна із лідерок паралімпійської збірної команди зразка 2006 року. На Іграх у Турині завоювала одну срібну і три бронзові медалі в лижних гонках і біатлоні. Дворазова бронзова призерка Чемпіонату світу-2009 з лижних гонок та біатлону в Фінляндії.

Спортсменку нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня.

«Урядовий кур’єр»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*