Особливі діти у звичайних класах

1 19 4 Сичик Катерина 0 2. зниженим слухом, особливими потребами, інклюзивну

1 19 4 Сичик Катерина 0 1

Рівне. У суспільстві росте відсоток батьків, які виховують дітей з особливими потребами, і вони вважають, що про їхні інтереси забули взагалі. Зокрема, мова і про адаптацію дитини до дорослого життя, що неможлива без навчання. Ми вирішили поговорити по це із заступником начальника міського управління освіти Катериною Сичик, аби дізнатися, що робиться в нашому місті для таких дітей, як і де вони вчаться.

– Катерино Іванівно, зараз багато говорять про інклюзивну освіту. Чи є така у школах нашого міста?

– Ми дотримуємось принципу не відривати дитину від сім’ї й суспільства, коли це можливо. Раніше батьки дітей-інвалідів були поставлені перед непростим вибором: віддати дитину до інтернату, відірвавши її від родини, чи залишити вдома, давши їй любов, але позбавивши кваліфікованої допомоги. Тепер же вони можуть обрати таку форму навчання своєї дитини, як інклюзивне навчання. Інклюзивні класи – це можливість для дітей з особливими потребами навчатися разом з іншими однолітками, що допомагає інтегрувати їх у суспільство. Коли дитина-інвалід навчається у звичайних класах, помітний значний прогрес у її розвитку.

– А яким дітям рекомендують інклюзивну освіту?

– Спеціалісти нашої психолого-медико-педагогічної консультації дуже виважено підходять до організації умов для інклюзивного навчання. Детально вивчають психофізичні особливості дитини, щоб визначити реальні можливості здобуття дитиною освіти поряд зі здоровими однолітками.

Консультуємо батьків, щоб роз’яснити важливість їхньої ролі при організації інклюзивної форми і безпосереднього їх залучення до участі у навчально-виховному процесі. Тільки в разі забезпечення таких умов рекомендується інклюзивна форма навчання. Міська ПМПК інклюзивну форму навчання рекомендувала цього року 15 дітям, що розпочнуть навчання у вересні. А ще трьох дітей долучимо до інклюзивних класів, що вже діють.

– Тобто ці діти навчатимуться у звичайному класі? І ними, як і всіма іншими, опікуватиметься лише вчитель?

– Фахівці управління

освіти відпрацьовують механізм організації роботи і супроводу дитини з особливими потребами в загальноосвітньому закладі асистентом учителя. Із цією метою введено п’ять ставок вихователів (10 педагогів супроводжують дітей з порушеннями опорно-рухового апарату та складними вадами розвитку). Функціонування 23 класів з інклюзивним навчанням у 2015-16 навчальному році дало позитивні результати в плані соціалізації дітей з особливими потребами в колектив однолітків. Загалом 43 дитини з особливими потребами (з них 25 мають статус дитини-інваліда) отримали можливість здобувати освіту в інклюзивних класах. За програмою для дітей із затримкою

психічного розвитку навчаються 18 учнів, за програмою для дітей з тяжкими порушеннями мовлення – 13, за програмою для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату – 7, за програмою для дітей зі зниженим слухом – 5.

– Класів з інклюзивною освітою у нашому місті більшає чи меншає?

– Якщо 2012-13 навчального року ми відкрили три класи з інклюзивною формою навчання (5 дітей з особливими потребами включено в колектив здорових однолітків), у 2013-14-му їх стало 9 (18 дітей), у 2014-15-му функціонувало 16 класів, де навчалося 28 дітей з особливими освітніми потребами, то цього року діяло 23 такі класи (43 дитини). Це свідчить про довіру батьків саме до такої форми навчання їхніх дітей поряд з повноцінною інтеграцією в суспільство. Оскільки при інклюзивній формі навчання основна увага приділяється дитині та її місцю в соціумі, для міста не проблема відкрити класи з інклюзивним навчанням для дітей з тяжкими порушеннями мовлення чи затримкою психічного розвитку. У загальноосвітніх навчальних закладах працюють кваліфіковані вчителі-логопеди, практичні психологи, соціальні педагоги. Отже все, що потрібно, аби особливі діти навчались у звичайних класах, – це бажання батьків.

– Корекційна освіта в місті. Яка вона?

– Серед здобутків – створення умов для навчання дітей зі зниженим слухом та глухих дітей на базі Рівненської ЗОШ № 9. Тут відкрито навчальний кабінет, де є звукопідсилювальна апаратура, індивідуальні слухові апарати, необхідна навчально-методична база, придбано комп’ютерну корекційно-розвивальну програму для роботи з глухими дітьми і дітьми зі зниженим слухом «Живий звук». У школі працює кваліфікований дефектолог-сурдопедагог, який досконало володіє українською жестовою мовою. Комплекс «Живий звук» дозволяє працювати над правильним мовленням не тільки дітей з вадами слуху, але й тих, хто має сенсомоторну алалію, афазію, ринолалію, заїкання. У перспективі на базі цього закладу можемо забезпечити повноцінне навчання таких дітей.

Є в місті й потужний консультативний пункт – навчально-реабілітаційний центр «Особлива дитина». Для надання повноцінної корекційно-розвиткової та реабілітаційної допомоги дітям з особливими освітніми потребами загальноосвітні навчальні заклади з інклюзивними класами укладають угоди про співпрацю. «Особлива дитина» завжди відкрита для співпраці і не вважає загальноосвітні навчальні заклади своїми конкурентами.

Налагоджено співпрацю і з громадською організацією для роботи з дітьми з аутизмом «Погляд» (керівник Олена Корсун), що дає нам можливість детально вивчати психофізичні можливості дітей з порушеннями соціальної взаємодії, аби залучати їх до інклюзивної освіти.

Ніла Вовчик

Газета “7 днів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*