Вінниччина виплатила 85 млн грн допомоги батькам дітей з інвалідністю

1 17 7532154 2. особливими потребами

1 17 7532154 1

16 січня у Виставковому залі Торгового дому «Інтершик» відбувся другий обласний форум батьків дітей з інвалідністю. Ініціаторами заходу виступили Вінницька міська громадська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток», Департамент соціальної політики облдержадміністрації та Вінницький центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Промінь». Проведення форуму стало складовою частиною реалізації проекту «Обласна просвітницька програма «Особлива дитина», який фінансується за рахунок коштів обласного бюджету.

– Наразі на Вінниччині державна допомога виплачується батькам або опікунам 6056 дітей з особливими потребами. На це у минулому році було спрямовано майже 85 млн грн. Успішно виконується вісім обласних цільових програм, спрямованих на реабілітацію таких дітей, – сказала директор Департаменту соціальної політики Марина Коваль. – Але державна допомога – це лише невелика частина тієї роботи, яке суспільство має виконати, аби життєвий простір став зручним для всіх без виключення. Не люди з особливими потребами мають пристосовуватися під існуючі стандарти, а суспільство має перебудувати свою свідомість, аби люди з особливими потребами відчували себе рівними. І велика роль у цьому відведена громадським об’єднанням, які своєю самовідданою працею допомагають нам подолати довгий шлях до порозуміння і співпраці.

Велике значення у подоланні упередженого ставлення до дітей з особливими потребами має свідома позиція педагогів і батьків – про це говорила перший заступник директора Департаменту освіти облдержадміністрації Олена Чорна.

– Як це не дивно, але упереджене ставлення до дітей з особливими потребами ми зустрічаємо не у звичайних школярів, а в їхніх батьків, – зауважила Олена Чорна. – Саме тому ми посилюємо роз’яснювальну роботу у навчальних закладах, де впроваджуються інклюзивні форми освіти. Для більшої ефективності в таких школах введені посади асистентів педагогів, які допомагають вибудувати оптимальний психологічний клімат в учнівському колективі.

В ході форуму представники громадських організацій, освітніх та соціальних установ опрацювали програму дій на поточний рік. Головна увага приділятиметься просвітницькій роботі з батьками та педагогами, посиленню взаємодії з органами влади та громадськими інституціями, розвитку мережі інклюзивної освіти на Вінниччині.

ВінницяОК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*