Допоможемо змінити життя на краще

1 18 3 eb9405ec18499c82aeced7e3dd46e7c5. реабілітації, інвалідністю, інвалідів

Багато років поспіль Радехівська районна служба зайнятості тісно співпрацює з місцевою асоціацією інвалідів. Ділові контакти дають змогу надавати більш ефективну допомогу краянам, котрим важко самотужки вирішити складні життєві питання. Соціальні партнери є частими гостями на заходах, які відбуваються у центрі зайнятості, і, навпаки, − наші фахівці неодмінно присутні на великих зібраннях, де обговорюються шляхи розв’язання проблем осіб із вадами здоров’я.

Нещодавно відбулася районна конференція, присвячена вирішенню питань успішної інтеграції краян з інвалідністю у суспільне життя. З-посеред численних представників різних відомств були присутні й спеціалісти РЦЗ. Відкрила захід голова Радехівської районної асоціації інвалідів Н. Василик. Інформуючи присутніх про хід виконання комплексних державних програм соціальної підтримки і реабілітації інвалідів на 2011-2014 роки, вона зазначила, що проблеми з фінансуванням негативно позначаються на реалізації окремих рішень. Гостро стоїть питання працевлаштування. У районі недостатня кількість підприємств, які б могли забезпечити інвалідів робочими місцями, приватний сектор неохоче приймає неповносправних на роботу, позаяк вигідніше заплатити штраф, аніж створити належні умови праці для таких осіб.

Н. Василик також розповіла про позитивні напрацювання та досягнення членів асоціації інвалідів, які примножили славу Радехівщини. Із гордістю зазначила, що за три роки районна спортивна команда здобула на обласних змаганнях 51 нагороду. Створено відомий вокальний ансамбль «Магнолія», театральний колектив «Галичани». А це свідчить, що люди з вадами здоров’я здатні творити добрі справи на користь суспільства й не впадають у відчай. Вони охоче долучаються до проведення різних святкових дійств із нагоди відзначення визначних дат у життєдіяльності громади.

З інформацією про стан місцевого ринку праці й послуги служби зайнятості виступила начальник відділу взаємодії з роботодавцями районного центру зайнятості Оксана Січевська. Вона розповіла, що фахівці служби докладають багато зусиль, аби допомогти клієнтам з обмеженою працездатністю якнайшвидше повернутися до трудової діяльності. Задля того постійно ведеться облік осіб з інвалідністю, що звернулися до служби з метою пошуку роботи, відслідковуються робочі місця, на які, за інформацією працедавців, вони можуть бути працевлаштовані.

Чимало потрібної інформації з питань праці та соціального захисту можуть отримати краяни з особливими потребами у приміщенні центру зайнятості. Відповідні відомості розміщені на стенді, де паралельно з кирилицею є надписи шрифтом Брайля для незрячих, або ж у секторі запобігання соціальним ризикам. Кожний відвідувач може ознайомитися із потребою підприємств, установ та організацій у кадрах, можливостями здобути затребувану на ринку праці професію, діяльністю центрів професійної та медичної реабілітації, а також яскравими прикладами працевлаштування неповносправних, порадами психологів і таке інше.

Державна служба зайнятості приділяє велику увагу незахищеним верствам населення, у тому числі людям з особливими потребами. Їхнє право на оплачувану роботу, в тому числі з умовою її виконання вдома, здійснюється шляхом безпосереднього відвідування пошуковцем праці підприємства чи центру зайнятості. У разі звернення такої людини до служби зайнятості, розробляється індивідуальний план можливих шляхів трудової реабілітації та працевлаштування відповідно до її професійних навичок, знань, бажань і рекомендацій медико-соціальної експертної комісії.

Особи з інвалідністю також можуть скористатися у центрі зайнятості профорієнтаційними послугами. Компетентні фахівці надають консультації щодо вибору чи зміни професії з урахуванням потреб місцевих працедавців. А це − перший крок до вдалого працевлаштування й зміни життя на краще.

Тетяна Ференс, головний спеціаліст відділу активної підтримки безробітних Радехівського районного центру зайнятості

Львівський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*