Щоб розуміти гамірливий світ

1 14 1 detsad. дітей

Сповнилося 55 років першому в Україні спеціалізованому закладу для дітей із вадами слуху

Одеський дитячий садочок №113, що по вулиці Космонавтів, 5а, — заклад унікальний, адже він для особливих дітей нашого міста. Тут не менш галасно, ніж в інших садочках, але, може, навіть більш яскраво, ніж деінде.

Майже тутешніх 50 вихованців — діти з різних родин одеситів, які мають проблеми зі слухом, а відтак по-своєму сприймають цей світ: через рухи, через фарби…

Свого часу відкриття такого закладу в Одесі ініціювали родини військових і члени Товариства глухих України. Потреба в тому була велика, адже діти, які народилися глухими або стали такими від травм чи перенесених хвороб, змалечку зараховувалися до інвалідів, і для них назавжди обмежувалися практично всі соціальні можливості.

Удача мати хороший старт у житті. Унікальний дитячий садочок для сотень маленьких одеситів упродовж більш як півстоліття став таким стартом.

Уже 53 роки керує цим специфічним закладом педагог, заслужений працівник освіти України Надія Артемівна Болдирева, яка пам’ятає кожного свого вихованця. З любов’ю зберігаються у кабінеті завідуючої стоси листів з фотографіями колишніх випускників садочка. Серед них — прості люди і великі начальники.

Тут застосовують унікальні методики для лікування та виховання. Діти користуються як індивідуальними, так і колективними слуховими апаратами. Скрізь — мікрофони, іграшки, які «розмовляють», що дозволяє розвивати у малечі слухове сприйняття світу та виробляти навички мови. Тут дітей вчать спілкуватися зі світом і розуміти інших людей через слово. Така специфіка дитячого садочка.

Колектив закладу зібрав у єдину команду не лише фахівців, а й людей з особливими якостями. З дітьми взагалі нелегко, а тут — вони особливі, тож робота вимагає неабиякого терпіння й витримки.

Зразковий заклад дошкільного виховання сьогодні є свого роду показовим щодо соціальної адаптації підопічних.

Діти з вродженою чи набутою глухотою, потрапляючи сюди, проходять комплексне обстеження, після чого їх розподіляють по групах. У ясельній — малеча від одного року 10 місяців — до 2,5 року. Старші — у п’яти інших групах.

Мета вихователів зробити все можливе для того, щоб тишу ці діти не сприймали як ваду, а ставилися до неї як до власної особливості, яку можна коригувати. Їм це вдається, адже вихованці легше адаптовуються у шкільні колективи (а ці діти можуть і повинні вчитися у звичайних загальноосвітніх школах, що нормально для розвинутих країн, бо нині є можливість користуватися слуховими апаратами, яких майже не помітно на вушках), здобувають вищу освіту, наукові ступені, оволодівають сучасними професіями, живуть повноцінним яскравим життям. Дехто повертається дипломованим медиком чи педагогом до закладу, в якому колись виховувався, щоб допомагати дітям.

Святкового дня гостем закладу був міський голова Геннадій Труханов, який привітав колектив з приємною датою, вручив подарунки від громади з побажанням нових успіхів у роботі з дітьми.

Заклад утримується на бюджетні гроші, але не зайвою стає й спонсорська допомога. Так, серед доброчинників садочка — банк «Південний», представників якого також запросили на свято.

Вихованці садочка-іменинника для гостей і для своїх батьків підготували милий концерт, на якому співали, декламували вірші і танцювали, чим дуже потішили запрошених на торжество.

Яна Стасіна

“Чорноморські новини”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*