На Львівщині діти, хворі на муковісцидоз, зможуть отримати консультації в облцентрі

1 22 6 history1. муковісцидоз

Відповідно до цільової програми «Забезпечення дітей-інвалідів області життєво необхідними медичними препаратами та виробами медичного призначення на 2012-2016 роки» діти з Львівщини, що хворіють муковісцидозом, отримують необхідну консультативну допомогу в умовах обласного центру муковісцидозу, який діє на базі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.

Про це йшлося 18 вересня під час робочої наради з питань лікування хворих на муковісцидоз, яку провів директор Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Богдан Чечотка

Щороку з обласного бюджету для забезпечення дітей, хворих на муковісцидоз базовою терапією виділяється близько 1 млн грн. Водночас дорослі, які хворіють на муковісцидоз, забезпечуються необхідними ліками лише в межах виділених коштів за рахунок коштів місцевих бюджетів та за власний рахунок.

На нараді було обговорено питання створення Львівського обласного центру лікування муковісцидозу для дорослих, а також підготовки нової бюджетної програми забезпечення життєво необхідними медичними препаратами для лікування муковісцидозу не тільки в дітей, але й у дорослих, що страждають цим складним генетичним захворюванням.

Зазначимо, муковісцидоз – найпоширеніше генетичне захворювання, яке характеризується ураженням екзокринних залоз життєво важливих органів і має здебільшого важкий перебіг і серйозний прогноз.

За даними МОЗ, на сьогодні в Україні налічується близько 570 дітей та 100 дорослих, хворих на муковісцидоз. Частота муковісцидозу коливається від 1:600 до 1:12000 новонароджених. У Львівській області діагностовано і отримують лікування 44 дитини та 20 дорослих. Середня тривалість життя цих хворих донедавна становила лише 12-14 років. За останні десятиріччя, завдяки успішній ранній діагностиці і лікуванню, муковісцидоз вийшов із розряду незаперечно летальних захворювань у ранньому дитячому віці. Середня тривалість життя хворих на муковісцидоз у розвинутих країнах становить 40 років.

Створення центру муковісцидозу в КЗ ЛОР «Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру» і реалізація обласної програми забезпечення дітей-інвалідів життєво необхідними медичними препаратами замісної терапії, починаючи з 2007 року, дали можливість суттєво підвищити середню тривалість та покращити якість життя хворих на муковісцидоз до 20 років.

IA ZIK

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*