З турботою про потреби незрячих (ФОТО)

1 05 08.Семінар-у-м.-Мукачево-23.10 2. аудіювання, дейзі, незрячих, інвалідів

1 05 08.Семінар-у-м.-Мукачево-23.10 1Впродовж вже декількох років Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» аудіює літературу для незрячих шанувальників друкованого слова, студентів, школярів. З цією метою організатори періодично проводять публічні заходи, запрошуючи всіх небайдужих до аудіювання художньої та навчальної літератури.

А восени цього року за сприянням Львівського міського центру зайнятості, до начитування книг долучилися переселенці зі Східної України. Упродовж жовтня вони озвучили близько 20 публікацій, серед яких найбільшу цінність представляють праці з тифлопедагогіки, посібники з виховання незрячих дітей тощо.

«Співпраця триває на основі впровадження так званих «громадських робіт»: безробітні, у т.ч. переселенці з зони АТО, надають практичну допомогу громадським організаціям інвалідів, а оплату їхньої праці забезпечує центр зайнятості. Такий принцип вже встиг окреслити свою значущість і корисність для громади міста, а результатами такої співпраці скористалося чимало львів’ян. Тож у листопаді організація планує продовжити партнерство з міським центром зайнятості і залучити до аудіювання літератури усіх зацікавлених», – розповідає виконавчий директор ЛОО ВГО УСІ Оксана Потимко.

Окрім того Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» організував 8 науково-практичних семінарів і майстер-класів у Львові, Рівному, Мукачевому, Хусті, Херсоні для 400 слухачів з числа працівників публічних бібліотек, бібліотек системи освіти, інших зацікавлених сторін. Заходи проводились у рамках реалізації спільного проекту академії «Svefi» (Швеція) «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору» та проекту Міністерства культури України «Взаєморозуміння».

Цикл науково-практичних семінарів та майстер-класів з аудіювання та виготовлення літератури у форматі «дейзі» завершився 28 жовтня проведенням підсумкової прес-конференції у м. Херсон, у якій взяли участь регіональні та національні медіа.

Під час семінарів слухачам презентували технічне обладнання для облаштування робочого місця незрячого/слабозорого читача в публічній бібліотеці (комп’ютер з голосовими програмами екранного доступу, брайлівський дисплей, дейзі-плейєр), програмні засоби для виготовлення та прослуховування книг у форматі «дейзі» (програма PRS), програми для запису книг з мікрофона, демонстрували переваги формату «дейзі» шляхом проведення експерименту з пошуку потрібного матеріалу в друкованій книзі та дейзі-книзі із залученням зрячих та незрячих читачів.

«Загалом семінари викликали жвавий інтерес та зацікавлення зі сторони як публічних, так і освітянських бібліотек, про що свідчить удвічі більша чисельність учасників, аніж це планувалось умовами проекту. Беручи до уваги, що дейзі-книга урівнює права і можливості зрячих та незрячих читачів та заповнює нішу в питаннях забезпечення інклюзивної освіти дітей та молоді з глибокими порушеннями зору, до участі у семінарах зголосилося чимало спеціальних шкіл-інтернатів для дітей з вадами зору і безпосередньо батьків незрячих дітей», – підкреслила Оксана Потимко.

Завдяки проведеним семінарам і поширенню інформації про цілком новий для українського користувача формат книг «дейзі», чимало небайдужих слухачів зголосилося допомогти у створенні першої української дейзі-бібліотеки. Завершити роботу над її формуванням планують у грудні 2015 року. Кінцевий результат дозволить не лише укомплектувати фонди першої української дейзі-бібліотеки, але подолати критичну ситуацію з публікацією підручників шрифтом Брайля шляхом створення заміни рельєфно-крапковій книзі, завдяки чому тисячі дітей та молоді з глибокими порушеннями зору матимуть можливість здобувати освіту поза межами спецшкіл-інтернатів і безперешкодно навчатися в українських вишах. Зазначимо, що сьогодні це видається неможливим саме через відсутність адаптованих для незрячих користувачів підручників.

Ігор Галущак

Фото прес-служби ЛМР

Львів

ФОТОРЕПОРТАЖ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*