Привітання мовою жестів та рухів

1 24 2 44422 2. глухих

1 24 2 44422 1Київ. У Культурному центрі Українського товариства глухих провели новорічну виставу «Рейс 13-13»

Святкове дійство та спектакль «Рейс 13-13» за мотивами твору С. Михалкова «Трусохвостик» — таким був подарунок на Миколая від театру «Райдуга» Культурного центру Українського товариства глухих для дітей. Захід допомогли організувати управління у справах жінок, інвалідів, ветеранів війни та праці. Відкрив виставу голова Постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Юрій Крикунов. Після концерту кожен маленький глядач отримав солодкий гостинець та цікаву іграшку.

На Святого Миколая всі діти очікують подарунків-«миколайчиків» під подушкою. Та ще одна з найбільших радостей для них — це різдвяне, новорічне ялинкове дійство. Однак не всі можуть його почути, побачити, прийшовши до театральної або концертної зали. Але щасливе дитинство, казка та радісне свято має бути в усіх. І театр «Райдуга» Українського товариства глухих затверджує — це так! Адже спектакль «Рейс 13-13» за мотивами казки С. Михалкова «Трусохвостик» створений мовою жестів і рухів. Для того, хто не розуміє цієї мови і не має вад слуху, всі репліки артистично озвучували закадровим текстом. Навіть пісні виконувалися із сурдоперекладом. «Це було справжнім святом для наших дітей. Такі вистави, на жаль, ставлять рідко. Всі ніби перенеслись у казку»,— розповідає мама маленького Андрійка.

Головну роль у спектаклі виконує 22-річний актор Олександр Фомічов, який попри свій молодий вік та вади слуху вже не лише виступає на театральній сцені, але й знявся у кількох фільмах, а його дебютна режисерська робота «Шанс» стала першою стрічкою, створеною людиною з цією фізичною особливістю — у ній грають глухі актори для глухих глядачів. Картина вже отримала 17 нагород на різноманітних всеукраїнських та міжнародних кінофестивалях. Цьогоріч Олександр став першим студентом з обмеженим слухом, якого зарахували до Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого.

Культурний центр УТОГ — унікальна установа, де особи з вадами слуху та мови мають можливість забути про це й відчути себе повноцінними членами суспільства. А мови жестів і сурдоперекладу тут навчать будь-кого, кому це необхідно. У Центрі діє народний ансамбль танцю, драматичний театр, є гуртки пантоміми, клоунади, жестової пісні, малих драматичних форм і навіть автошкола. Нині існує чимало професійних студій пантоміми, де передають зміст вистави лише за допомогою мімічних виразів обличчя й пластики тіла. Київський театр міміки і жестів «Райдуга» — один із трьох перших таких колективів у світі та єдиний в Україні, створений глухими акторами й такий, що несе живе мистецтво людям, які не мають змоги насолодитися звуковим різноманіттям навколишнього середовища. Вже 44 роки поспіль його учасники творять прекрасне мистецтво й доводять усім нам безмежність способів вираження людських почуттів.

Оксана Семенік. Фото Олексія Іванова | спеціально для «Хрещатика»

Хрещатик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*