Влада Кіровограда довела до відчаю батьків дітей-інвалідів

1 24 4 1725 2. дітей, ліки

1 24 4 1725 1

Ще місяць тому діти з особливими потребами отримували належне їм безкоштовне лікування без проблем. Проте з 5 лютого протисудомні препарати стали майже недоступними. У дитячій поліклініці №1 так звані безкоштовні рецепти видавати припинили, відтак батьки вимушені за власний кошт купувати необхідні ліки. Кажуть, суми просто непідйомні, а припинити прийом медикаментів – для дітей украй небезпечно.

Наталія Петречук пояснює, що протисудомні препарати її хворий на ДЦП син приймає протягом восьми років. Порушувати графік неможна, бо стан малого може погіршитися.

– Син п’є протисудомні препарати вже вісім років. Приймає їх у комбінації – два, а не один. Але якщо один можна замінити на аналог, то другий ні. Зазвичай діткам призначають по два-три препарати, – пояснює вона і додає, що тепер вимушена сама купувати ліки, віддаючи за них усю пенсію.

Про те, що досі безкоштовні препарати вже потрібно купувати, жінка почула, коли звернулася до Кіровоградської дитячої міської поліклініки №1 за щомісячним рецептом.

– Ліки нам не виписують з цього місяця. Досі все було нормально. Бувало таке, що в грудні не приймався бюджет, і ми чекали. А зараз сказали, що вже не виписують рецепти. Що ж нам тепер робити – не пити ліки? Для дітей це смертельно! Якщо одразу відмовитися від препаратів, то це реанімація. Це як інсулінозалежність, їх не можна пропускати, не те, що припиняти пити. Нам сказали купувати за свої кошти. Я питаю, де ж узяти ці кошти?! Ліки коштують від п’ятиста гривень і більше, – обурюється Наталія.

Жінка каже, що відповіді на те, як довго так триватиме, вона від медиків не отримала.

– Я цікавилася, чи це тимчасово, чи назавжди так? Пояснення було таке: зараз так, тому що складна ситуація в країні. А якщо завтра заберуть, наприклад, мого чоловіка в зону АТО, а держава мені навіть не компенсує безкоштовні ліки?!.. Що нам далі робити? Хай би якось пояснили: чому так і як довго нам чекати? Якщо місяць-два, ми якось переб’ємося, для своїх дітей купимо ліки, – з надією на конкретику говорить жінка.

Наталія запевняє, що її сім’я не єдина, яка опинилася в такій ситуації. Родин, які мають особливих дітей, у Кіровограді дуже багато. Всі вони – у розпачі.

– Спілкуюся з мамами. У всіх така ситуація! Що буде далі – не знаємо, – каже Петречук.

Наталія, як і інші мами дітей із інвалідністю, звернулася за допомогою до голови громадської організації «Серце матері» Людмили Шукрути, а та, у свою чергу, у соцмережі Facebook опублікувала відкритого листа посадовцям, закликаючи відреагувати в тому числі й виконуючого обов’язки міського голови Івана Марковського.

– Нашим дітям загрожує смертельна небезпека! Шановна владо! Звертаються до вас батьки дітей з обмеженими можливостями з приводу припинення фінансування рецептів на ліки. Видача життєво необхідних ліків, зокрема протисудомних препаратів, що внесені в національний перелік основних ЖНЛЗ і виробів медичного призначення, не забезпечуються безкоштовними рецептами. Батькам запропоновано купувати ці ліки за свої кошти, але для багатьох сімей із дітьми-інвалідами це НЕ МОЖЛИВО на пенсію в розмірі 1230 гривень. Просимо вас дати відповідь, чому припинено фінансування і коли воно буде повернено. Без цих ліків нашим дітям загрожує смертельна небезпека, – написала Людмила Шукрута.

Відповіді жінка, каже, ще не отримала, але сподівається, що таким чином приверне увагу посадовців і вони пояснять, у чому справа.

– Чому ми звернулися з відкритими листом? Бо знали, що буде реакція! А так він розглядався б місяць. За цей час, якщо немає ліків, не дай Бог, дитина може і померти. Я занесу і письмові листи у відповідні інстанції, – додає голова громадської організації.

Головний лікар дитячої міської поліклініки №1 Микола Макеєнко пояснює, що проблема в кредиторській заборгованості, розмір якої за минулий рік становить 163 тисячі гривень.

– Згідно з цінами, які були торік, нам потрібна була одна сума. Але нам довели іншу, у півтора раза більшу. Так з’явилася кредиторська заборгованість. Тому зрозуміло, що аптека в борг відпускати не буде, треба розрахуватися. З 5 лютого видачу цих медикаментів призупинено. Сьогодні коштів, що виділяються на всю охорону здоров’я міста, не вистачає, – каже головний лікар.

Коли вирішиться ця ситуація, прогнозувати ніхто не береться.

– Я написав листа міському управлінню охорони здоров’я, – каже Микола Макеєнко.

Натомість у департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації підтверджують, що проблема дійсно у заборгованості перед постачальником і зауважують, що безкоштовні рецепти для діток із інвалідністю не виписують лише в одному медзакладі Кіровограда.

– У Кіровограді у більшості медзакладів вистачило коштів, і їм продовжують отоварювати ці ліки. Тому й резонанс виникає, що дві третини міста отримують рецепти саме в дитячій поліклініці, де якраз і виникла така ситуація, – каже директор департаменту Олег Рибальченко.

Кіровоградська правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*