Вперше сім’ї з дітьми з аутизмом можуть отримати безкоштовну допомогу волонтера

1 13 2 1589214. бифрендер, аутизмом

Вперше сім’ї, які виховують дітей з аутизмом, можуть отримати безкоштовну допомогу біфрендера по догляду за дитиною. Біфрендер – це волонтер, який подібно старшому братові або сестрі, допомагає родині з дитиною. Діти можуть з ним робити різні кумедні речі, разом гратися, робити те, що дитина не хоче робити з батьками. Біфрендер пропонує родині невелику перерву, проводячи час з малюком у домашніх умовах або на прогулянці, а також сприяє соціалізації дитини з особливостями у розвитку.

«Біфрендер» – унікальний проект для України, який дозволяє з одного боку допомагати сім’ям, а з іншого – ростити нове покоління педагогів, які отримають практичний досвід спілкування з особливими дітьми, – розповідає Лариса Рибченко, директор Фонду «Дитина з майбутнім», який ініціював проект. Для нас це новий досвід, але ми постараємося зробити все можливе, щоб він став масштабним і запрацював по всій Україні». На першому етапі допомогу волонтера можуть отримати тільки родини міста Києва, а також Житомира.

Подібні проекти вже давно успішно працюють у зарубіжних країнах. Мішель Ніколз, мама трьох дітей з аутизмом, з Великобританії, на собі відчула важливість спілкування дітей з РАС з біфрендером. «Нашому третьому синові виповнилося 2 роки, коли йому поставили діагноз аутизм, також як і двом моїм старшим синам-близнюкам. Нам з чоловіком важко приділяти настільки необхідний кожній дитині час і надавати підтримку, якої вони потребують. Тому біфрендер має величезне значення для нашого сімейного життя. Це підтримка для наших хлопчиків, вони дуже люблять свого біфрендера», – говорить Мішель в інтерв’ю для сайту www.autism.org.uk. Радка – дівчина-волонтер, яка працює біфрендером в сім’ї Мішель Ніколз, розповіла про те, як не просто було спочатку домогтися довіри дітей, почати спілкування з ними. «Ми поступово знайомилися, я залишалася після обіду, намагалася зав’язати гру і в мене вийшло. Діти звикли до мене, вони не бояться. Я сприймаю їх як частину свого життя. Мішель, мамі дітей, дуже складно, адже хлопчики прокидаються о 5 ранку і за ними постійно необхідний нагляд, тому я приходжу на вихідних, щоб дати їй хоч трохи відпочити. Взаємодопомога закладена в нас, так чому б не допомагати один одному, якщо відчуваєш в цьому необхідність».

Основна частина волонтерів, які пройшли спеціальне навчання в Києві, є студентами педагогічних ВНЗ, які навчаються на психологів, корекційних педагогів, соціальних працівників.

Будь-яка сім’я, яка потребує допомоги волонтера і проживає в Києві чи Житомирі, може подати заявку і отримати таку необхідну допомогу. Заявку можна скачати на http://cwf.com.ua/ru/news/news-feed/1302-otkryt-nabor-semej-v-volonterskij-proekt-bifrender-tolko-po-g-kievu

Аутизм – розлад, що виникає як наслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вираженим і всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Поширеність розладів аутичного спектру становить 6 на 1000 осіб, причому у хлопчиків подібні стани відзначаються приблизно в 4 рази частіше, ніж у дівчаток. Незважаючи на те, що при ранньому втручанні дитині можна допомогти в отриманні навичок самодопомоги і спілкування, поки невідомі методи, здатні повністю вилікувати від аутизму.

«Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*