Німецькі благодійники високо оцінили роботу Карітасу із неповносправною молоддю на Прикарпатті

1 13 2 файлы565 2. карітасу, неповносправної молоді, обмеженими можливостями

1 13 2 файлы565 1Нещодавно в Івано-Франківському Карітасі перебувала делегація з Карітасу єпархії Фульда, Німеччина. За 6 років партнерства вдалося впровадити на Прикарпатті успішну модель соціальної інтеграції та реабілітації неповносправної молоді.

За підтримки Карітасу Фульди центри по роботі з неповносправною молоддю запрацювали не лише в Івано-Франківську, але й в Бурштині, Отинії, Богородчанах. Сьогодні створюють осередки на базі парафій Калуша, Тисмениці та Рожнятова.

Завдяки підтримці Карітасу єпархії Фульда діти та молодь з обмеженими можливостями здобули професійні навики в творчих майстернях та навики самообслуговування. Гості з Німеччини зустрілися з батьками неповносправної молоді та оцінили результати роботи Центру дозвілля та соціальної адаптації для людей з обмеженими можливостями, який діє на базі Франківського Карітасу. Зокрема, відвідали майстерні декоративно-прикладного мистецтва, крою і шиття, столярний цех. Побачили роботи з бісеру, паперу, вишиті сорочки, кухонні фартухи, серветки, дерев’яні рамки та декоративні вироби з дерева. У теплиці трудотерапевт показала декоративні рослини, вазони, саджанці, які виростили молоді інваліди.

Усе це – результати повсякденної праці Центру, направленої як на організацію дозвілля та відпочинку, так і на створення робочих місць для неповносправних, де б вони могли здобувати специфічні навики і бути працевлаштованими.

Гості з Німеччини побачили дієвість груп самодопомоги у районах, які організували батьки неповносправної молоді заради підтримки та допомоги один одному. Батьки інвалідів з ГО «Довір’я» з Бурштин розповідали, що у своїх дітях вони бачать позитивні зміни: вони стали більш самостійними, набули певних навиків, розширили коло своїх друзів. Усе це більше мотивує батьків до об’єднання та активних дій, щоб захищати інтересів молодих інвалідів, які можуть заявляти про себе, відчувати себе повноцінними та активними членами місцевої громади.

«У Німеччині, – повідомив Бернд Вістрах, керівник виробничих майстерень Карітасу єпархії Фульда, – активно працюють групи самодопомоги, які мають величезний вплив на державні структури. Саме завдяки ініціативам батьків дітей з обмеженими функціональними можливостями було прийнято чимало законів, котрі полегшують проживання і соціальне включення таких дітей. Сьогодні я побачив багато радості в очах молоді, вони тішаться, що перебувають у спільноті і з гордістю представляють свої вироби – а це важливий момент їхнього визнання».

У Богородчанах відбулася зустріч і з головою РДА Ярославом Паранюком та начальником управління освіти, молоді та спорту Іваном Дрогомирецьким. Як зазначив Ярослав Паранюк, співпраця місцевої влади, громадської організації «Світла надія», яка об’єднує неповносправних дітей та їх батьків, і Карітасу є дуже важливою. Адже і батьки дітей з обмеженими можливостями, і самі діти почали активніше брати участь в різних заходах на території району.

На завершення візиту о. Володимир Чорній, директор Івано-Франківського Карітасу, подякував гостям з Німеччини за фінансову підтримку роботи з неповносправною молоддю на Івано-Франківщині: «Ми вкотре переконуємося, що кожна людина, навіть з глибокою неповносправністю, є повноцінною особою. І наше завдання – привертати увагу громади, влади, парафій до проблем людей з особливими потребами і об’єднувати зусилля, щоб кожен день їхнього життя був активним і сприяв їхній соціалізації».

ТРК «Вежа»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*