Львів продовжує створювати Першу українську дейзі-бібліотеку

1 22 audiobooks. daisy, незрячих

З травня 2015 року триває проект Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» під назвою «Перша українська дейзі-бібліотека». Управління культури Львівської міської ради підтримує проект і передбачає фінансування для оплати послуг студії звукозапису, з метою аудіювання 100 годин звукового матеріалу.

У такий спосіб організаторам вдається подолати одну з найгостріших проблем, що постали на шляху створення Першої української дейзі-бібліотеки – начитування літератури, тобто виготовлення первинного матеріалу для його наступної конвертації у формат DAISy. Підтриманий управлінням культури Львівської міської ради проект дозволить виготовити 100 годин звучання готового матеріалу, здебільшого навчальної літератури. Аудіюванням книг займаються залучені до проекту волонтери, переважно переселенці з зони АТО. Робота триватиме до 31 липня 2015 р.

«Таким чином, нам, організаторам проекту, вдасться частково подолати одну з найгостріших проблем на шляху реалізації міжнародного шведсько-українського проекту – відсутність в Україні достатньої кількості цифрового аудіоматеріалу українською мовою. Так, зараз ми маємо у своїх фондах близько 1270 позицій україномовної аудіолітератури у форматі MP3. Для порівняння: на вітчизняному ринку до послуг незрячих читачів фігурують далеко поза 20 000 цифрових видань російською мовою. Працюючи над створенням Першої української дейзі-бібліотеки, ми прийняли категоричне рішення конвертувати у формат DAISY лише літературу рідною мовою, надаючи перевагу навчальним посібникам і підручникам для учнівської та студентської молоді.» — кандидат історичних наук, інв. I групи по зору, виконавчий директор ЛОО ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксана Потимко.

Виготовлення дейзі-книги триває двома етапами: перший – озвучення друкованого матеріалу, другий – конвертація виготовленого аудіоматеріалу у формат DAISY. Весь доступний на українському ринку цифровий аудіоконтент виконавці міжнародного проекту обробили у форматі DAISY протягом попереднього року. Далі зіштовхнулися з проблемою відсутності аудіокниг українською мовою у будь-якому цифровому форматі, що загрожувало зривом міжнародного проекту. Управління культури Львівської міської ради виділило кошти для оплати послуг студії звукозапису і, відповідно, для виготовлення нових аудіокниг.

«Поєднуючи міжнародні інвестиції, внесок міського бюджету, громадську та волонтерську ініціативу, вдається зробити корисну і потрібну справу, водночас відкриваючи в Україні нову сторінку. Завдяки міжнародному проекту, вдалося на базі академії «Svefi» (Швеція) одержати знання зі створення книг у форматі DAISY, передати українським читачам з глибокими вадами зору серію дейзі-плеєрів, поширити серед бібліотечної мережі всієї України програми для створення дейзі-літератури та провести для бібліотекарів майже всіх регіонів держави майстер-класи.

Завдяки залученню управління культури Львівської міської ради, триває поповнення книжкових фондів україномовною літературою, передовсім, гостро витребуваними навчальними посібниками для незрячих студентів та учнів. Завдяки волонтерській роботі багатьох бібліотекарів з різних куточків України, журналістів, акторів, батьків незрячих дітей, завдяки залученню ресурсів Львівського міського центру зайнятості і працевлаштуванню переселенців зі Сходу України, вдалось чимало друкованої літератури змусити «заговорити» людським голосом. Це – приклад партнерства задля результату, потрібного і очікуваного інвалідами по зору в усій країні. Адже організатори проекту ставлять собі за мету зрушити чималий пласт: адаптувати підручники для українських вишів, в яких навчаються незрячі студенти, для шкіл, де здобувають освіту незрячі учні за інклюзивною або індивідуальною формою. Діяльність організації не обмежується кордонами Львівської області, а поширюється на всі, без виключення, куточки України.» — Оксана Потимко.

Марта Більська

Львівська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*