Волинські протезисти допомагають травмованим бійцям АТО (ВІДЕО)

1 29 6 129743 2. протез

Працівники Ковельського протезно-ортопедичному цеху взялись допомагати травмованим на сході воякам. Фахівці переконують, що мають для цього усі можливості: працюють за німецькими технологіями на сучасному обладнанні, а у роботі використовують лише якісну сировину. Майже за двадцять років існування цеху волинські техніки поставили на ноги близько двох тисяч неповносправних українців, білорусів та росіян. Впевнені, що роблять свою роботу не гірше, ніж за кордоном, але всі послуги та матеріали оплачує держава.

Про це йдеться у сюжеті проекту «На периметрі» (щобудня о 21:35 на телеканалі ZIK).

Чернівчанин, командир взводу Олександр Зозуля, отримав серйозні поранення наприкінці січня біля Дебальцевого. Чоловік пригадує, як у бою ворожий танк сунув прямо на нього. Єдиним шансом врятуватись було – стрибнути просто під панцерник. Так і зробив, однак бойова машина таки проїхалася по лівому боці вояка.

«Я постійно був при свідомості і все бачив. Сильно тоді перетиснув ті рани, тож втратив небагато крові. Можливо, було б гірше», – каже Олександр.

Після бою, пригадує, пролежав більше години. Як з’ясувалось потім, мав повністю розтрощену ліву руку, переломи таза, опіки та розриви м’язів. Боєць лікувався у багатьох госпіталях і лікарнях, однак руку врятувати не вдалося. Тож тепер – усі сподівання на якісний протез. «Нову» руку для бійця Олександра взялись виготовляти у Ковельському протезно-ортопедичному центрі. Нині боєць чекає першої примірки.

Техніки ж заспокоюють: протез якісний, виготовлений за німецькими технологіями. Вітчизняні заводи лише набивають руку на виробництві якісної сировини, тому закордонні матеріали – надійніші. Протези, зроблені на їхній основі, – міцні й важать не більше ніж здорові кінцівки.

«У нас зручніше протезуватися, адже ми завжди допоможемо, вразі чого, відремонтуємо чи поправимо. Комплектуючі замовляють на кожного індивідуально», – наголошує технік-протезист Валерій Тхоржевський.

Цех обладнали німецькими машинами ще наприкінці 90-х, та станки добре служать і донині.

Підтверджують фаховість і четверо місцевих техніків, мовляв, кваліфікації вистачить, аби виготовити якісні протези усім травмованим на сході солдатам. Ще торік до ковельського цеху почали звертатися родичі скалічених вояків. Консультують людей безплатно, бійців АТО обслуговують позачергово.

«Кожен інвалід України має право безкоштовного забезпечення протезом на три роки. Якщо ж протез парний, то на рік. Щороку ми замінюємо такі протези. Держава це все видає безкоштовно», – підкреслює начальник Ковельського протезно-ортопедичного цеху Людмила Козак.

Аби приступити до протезування бійця, потрібно зачекати щонайменше два місяці після ампутації – щоб рани добре зажили.

«Людина приїздить на консультацію, ми оглядаємо її, даємо рекомендації до підготовки, знімаємо мірки і за тиждень вона отримувати протез», – розповідає технік-протезист Олександр Купрійчук.

Ковельські протезисти наголошують: якщо закордонна конструкція протезу вийде з ладу, тут, в Україні її не візьмуться ремонтувати місцеві майстри. А наші протези нічим не поступаються іноземним.

https://www.youtube.com/watch?v=diOAp6nCuE4


«Західна інформаційна корпорація»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*