У Луцьку творять дива із глини (ВІДЕО)

1 06 1 dfss 2. арт-терапия, інвалідів

1 06 1 dfss 1

Унікальна студія арт-терапії діє у Луцьку. Діти з кризових сімей та дітки з вадами протягом півроку займалися ліпленням із глини, а ці вироби потім випікали у спеціальній печі. Проект започаткували у Центрі реабілітації інвалідів дитинства «Зірка надії» і реалізували за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Днями у приміщенні облмуздрамтеатру відбулася заключна виставка виробів, виготовлених вихованцями студії. Про це повідомили у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Для діток з молодшої групи така арт-терапія – швидше розвага, хобі, засіб для розвитку. А вихованці старшої групи можуть отримувати спеціальний сертифікат про кваліфікацію і виготовляти глиняні дива для заробітку – така собі адаптація до дорослого самостійного життя.

У проекті були задіяні декілька груп реабілітаційного центру. Маленькі пальчики із задоволенням виліплювали коників та ведмедиків, метелики і квіти.

Заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич розповіла, що ця арт-терапія поєднує в собі естетичну та лікувальну складові.

«Займатися з дітьми речами красивими нас змусили самі обставини життя. Ми прагнули дати дітям щось ще більше. Оця арт-терапія, вона – багатофункціональна, вона не тільки спонукає дітей робити речі красиві, але й насправді вона має і лікувальні властивості», – розповіла Ірина Констанкевич та додала, що в подальшому ліплення з глини розглядатимуть і як профорієнтаційну діяльність.

Проект від самого початку узяв під свою опіку Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Він забезпечив дітей усіма необхідними засобами, щоб творилося із задоволенням. Аби все було по-справжньому, по-дорослому, для випалювання кераміки виготовили особливу піч. Особливість цієї печі в тому, що вона економно споживає енергію і дає можливість випалювати вироби невеличкими партіями. Розмістили чудо-пічку у підвальному приміщенні Вищого професійного училища будівництва та архітектури. Таким чином і особливим діткам допомогли, і студентам посприяли.

Зі слів голови Центру реабілітації інвалідів дитинства «Зірка надії» Олександра Жаловаги, арт-терапія у Центрі не обмежується лише ліпленням, тут дітям пропонують спробувати себе і в інших видах мистецтв.

«Арт-терапія – це ліпка глиною, але в нас також є малювання, ми діток і дорослих вчимо фотографії, навіть перукарське мистецтво в нас є. Не тільки арт-терапія, не тільки мистецтво, але адаптація людей, саме інвалідів до трудової діяльності», – розповів Олександр Жаловага.

Відкриття виставки – подія для «Зірки надії», адже тепер їхню працю можуть побачити всі, а ще – торкнутися і навіть придбати. До того ж, можна продемонструвати не лише рукотворне.

Додамо, що у Фонді розглядають продовження проекту і в 2016 році. Про це детальніше стане відомо наприкінці січня.

Інформаційне агентство Волинські Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*