ЗМІ відіграють ключову роль у залученні людей з інвалідністю до процесу прийняття рішень – експерти

1 04 6 federal-grants-disabled-giving-deserve-disabilities 2. інвалідністю

Професійне висвітлення у медіа проблем людей із інвалідністю допоможе руйнувати стереотипи щодо них.

На цьому наголошували учасники семінару, під час якого підводили підсумки проекту Британської Ради в Україні «Інклюзивні рішення для рівноправного та відповідального суспільства».

Проект фінансується Європейським Союзом та виконується Британською Радою в Азербайджані, Вірменії, Грузії, Йорданії, Лівані, Україні та Великобританії. Головна його ціль – активне залучення людей з інвалідністю і організацій, що працюють у цій сфері, до процесів управління як партнерів органів влади.

«Одне з гасел нашого проекту – “нічого для нас без нас”, – зауважила Наталія Василюк, заступниця директора Британської Ради в Україні. – В Україні дуже часто рішення, які приймаються у сфері інвалідності, не задовольняють потреби тих, на кого вони розраховані. Одна із причин – що самі люди із інвалідністю не включені у прийняття цих рішень. Тож ідея нашого проекту полягала в тому, щоб досягти інклюзивності: не ми приймаємо рішення за цих людей, а надаємо їм матеріали і можливості, за допомогою яким вони зможуть повноцінно працювати».

Однією із складових проекту було навчання представників засобів масової інформації – аби ті професійно висвітлювали питання людей із інвалідністю. Адже, як зазначали учасники семінару, все починається із начебто дрібниць – зокрема, використання правильної лексики чи інтерв’ювання людини у сюжеті (про ці правила вже писав MediaSapiens). «Важливо формувати у суспільстві понятійний апарат – це можуть зробити саме журналісти», – зазначила Раїса Панасюк, керівник Вінницької ГО Гармонія.

На семінарі було презентовано три посібники з інклюзивного прийняття рішень: для державних органів, громадських організацій та ЗМІ. У посібнику для медіа розкриті, по-перше, базові речі: що таке інвалідність, моделі інвалідності, інклюзивність у прийнятті рішень, правові засади інклюзивного прийняття рішень (зокрема, найбільш важливий документ – Конвенція ООН про права інвалідів), міфи і стереотипи, які існують про людей із інвалідністю.

Також у посібнику йдеться про практичні речі: використання коректної мови (наприклад, уникати таких фраз, як «хворіє на…», «жертва (чогось)», які викликають дискомфорт або жаль та навіюють відчуття постійного болю та безнадійності, уникати використання образів, які передають страждання, небезпеку, ізоляцію або пасивність), поради щодо спілкування з людьми з інвалідністю, способи комунікації (шрифти, характеристики дизайну, спеціалізовані дизайни), ідеї для матеріалів, які допоможуть долати стереотипи.

Нагадаємо, що у листопаді у Фейсбук пройшов флешмоб із закликом обладнати місця громадського користування в столиці і зробити їх доступними для людей з обмеженою мобільністю. За умовами флешмобу, потрібно було сфотографувати місця, які не є доступними для людей на візках та людей похилого віку, викласти в своїй сторінці на Facebook та опублікувати разом з повідомленням для мера Віталія Кличка.

Раніше ведуча ТСН телеканалу «1+1» Соломія Вітвіцька та українська письменниця, співачка, журналістка Ірена Карпа взяли участь у соціальному експерименті «Один день з життя людини на візку», провівши кілька годин в інвалідному візку на вулицях Києва.

Media Sapiens

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*