Депутати готові скоректувати програму “Соціальний захист” так, щоб городянам з особливими потребами жилось легше

1 22 3 IMG 7023 2. інвалідністю

1 22 3 IMG 7023 1

Миколаїв. 18 лютого на комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту знову говорили про доступність міського простору для людей з обмеженими можливостями.

Позаштатний радник міського голови Олексій Долгих, який має дитину-інваліда, розповів, як живеться родині в нинішніх умовах:

– Лікування в спеццентрі для дітей з ДЦП в Трускавці – 10 тис. грн. за 10 днів, необхідно пройти 2-3 курсу на рік, іпотерапія 3 тис. грн. за 10 днів реабілітації, ЛФК в домашніх умовах – 70 грн. 1 сеанс, а ще масаж, додаткові заняття з логопедом, психологом. Всього близько 8 тис. в місяць.

Олексій Долгих говорив про те, що все життя для людини з обмеженими можливостями – подолання перешкод, інвалід не може бути повноцінним членом суспільства, брати участь в житті громади. На його думку, головною перешкодою до цього є ставлення людей. Зокрема, він говорив про те, що водії маршруток відмовляються брати в салон пасажирів з дитиною в інвалідному візку, в рідкісних випадках городяни допомагають мамі підняти інвалідний візок, щоб вона могла зайти в установу. Багато об’єктів в місті, як і раніше, залишаються малодоступними для інвалідів.

Позаштатний радник запропонував створити в Корабельному районі відділення дитячої реабілітації, посилити автопарк спецтехніки, яка перевозить інвалідів-візочників, влаштувати з’їзди-заїзди на пішохідних переходах, організовувати підвезення і розвезення дітей на масові заходи і багато іншого.

– Того року вже всі об’єкти соціальної сфери будувалися з дотриманням необхідних умов для забезпечення рівних можливостей для людей з інвалідністю, – зазначив заступник міського голови Євген Шевченко.

Директор департаменту праці та соціального захисту населення Сергій Бондаренко розповів, що є пропозиція в програму «Соціального захисту» додати 5 напрямків робіт: забезпечити надання транспортних послуг для осіб з інвалідністю (зараз в місті є два спецмікроавтобуси з підйомним пристроєм і ще один звичайний, в бюджеті 2017 року заплановано 2 млн. грн. для придбання транспорту більшої місткості); провести заходи щодо формування толерантного ставлення до інвалідів; організувати школу волонтерів, які будуть здійснювати соціальний патронат людей з інвалідністю; створити службу супроводу для осіб з інвалідністю по зору шляхом проведення громадських робіт.

Голова депутатської комісії Сергій Мотуз запропонував винести на розгляд комісії всю програму «Соціальний захист» та скорегувати її повністю з урахуванням озвучених на комісії пропозицій.

Миколаївська міська рада +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*