В Чернігові з’явиться центр допомоги для батьків дітей-аутистів

1 18 2 56e91e81b58f1 2. аутизм

1 18 2 56e91e81b58f1 1Нещодавно, родини таких діток створили Громадську Організацію “Батьків дітей-інвалідів з розладами аутичного спектру «Аутизм. Новий погляд».

На базі цієї організації було вирішено відкрити центр, де зібралися би батьки дітей з аутизмом, батьки, які різними шляхами намагаються допомогти своїм дітям і дивом зійшлися разом, об’єдналися, щоб поділитися своїми напрацюваннями, доповнити готову програму і намагатися всіма силами накопичену інформацію передати всім тим, хто ще в пошуку і в розпачі.

«Станом на сьогодні в області зареєстровано 110 діток, хворих на аутизм. З них чимала кількість і дітей-підлітків», – розповів заступник головного лікаря Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні Сергій Лебедев.

Порушення психічного розвитку, яке характеризується розладами моторики й мови і призводить до порушення соціальної взаємодії, називають аутизмом.

Це захворювання впливає на ранній розвиток дитини і на все життя людини в подальшому. Не існує медичних аналізів, які змогли б діагностувати аутизм. Тільки спостерігаючи за поведінкою дитини і його спілкуванням з оточуючими, можна поставити діагноз «аутизм ».

Дізнаючись про такий діагноз більшість батьків не знають, як себе поводити і як вчасно допомогти своїй дитині.

Адже на Чернігівщині, нажаль, немає жодного центру допомоги діткам, хворим на аутизм.

«Перш за все такий центр потрібен батькам дітей-аутистів, бо саме їм спочатку потрібна допомога. Не усі батьки розуміють, що таких діток можливо вилікувати і у них є майбутнє. В центрі будуть на постійно проходити усі необхідні лекції.

Так, наприклад, наша родина зіткнулась з тим, що навкруги усі з байдужістю відносяться до таких діток. В нашому місті, на сьогодні, ніхто не може надати кваліфіковану допомогу. І це також підштовхнуло нас для створення цього закладу», – розповідає співзасновник центру Микола Караван.

Він зазначив, що для того, щоб допомогти такій дитині, батьки повинні зрозуміти, що вони самі потрібні змінитися і змінити свій стиль життя. Але, нажаль, багатьом це не подобається. А ще багато хто з батьків, почувши такий діагноз, «опускає» руки.

«При такій хворобі як аутизм – важливо не втрачати часу, і терміново починати лікування дитини. Допомогти такій дитині можна, і тому ми хочемо всіляко підтримати батьків, щоб вони не витрачали цей цінний час. Навіть, коли дитині всього 2-3 роки, можна без усіляких наслідків «витягнути» її з цієї хвороби», – уточнює Микола Караван.

З його слів, за той невеликий час, поки знайшли і відремонтували приміщення для центру, до організації звернулося за допомогою близько 30 батьків. Тому було вирішено почати проводити лекції ще до офіційного відкриття.

«Я впевнена, що у Чернігові діток з хворобою аутизм набагато більше, ніж повідомляється офіційно. Справа в тому, що такі діагнози раніше в нашому місті майже не ставили. І лише останнім часом таким діткам стали більше приділяти уваги і писати більш точні діагнози», – зазначила керівник центру Марія Гужва.

Вона також повідомила, що батьки, котрі організували цей центр, діляться досвідом і інформацією за програмою Санрайз (Son-Rise). Засновниками котрої є американське подружжя Баррі та Самарія Кауфман – батьки аутичної дитини, а саме сина Рона, це їх третя дитина, якого вони вивели з цього стану і на цей час це вже дорослий здоровий чоловік, який є директором Центру “Son-Rise” в Америці.

«Ми з дружиною відвідали 3 лекції. Скажу чесно – інформації отримали настільки багато, що боялися щось забути. Я ледве встигав конспектувати. Після того, як відвідав першу лекцію, у мене мозок наче збільшився у розмірах. Додому я йшов мовчки, переварював інформацію.

Будучи на лекціях, ми познайомилися з батьками аутистів і зрозуміли, наскільки серйозними бувають проблеми з дітьми, з батьками, і з психікою батьків, які на межі зриву від безвиході», – поділився враженнями відвідувач центру Євген Бобир.

Також він додав, що при спілкуванні з іншими батьками зрозумів – деякі батьки не готові до такого. Батькам важко забути про телевізор, комп’ютер, друзів, дискотеки, їм важко приділити «максимум часу» дитині.

«Зрозумів, що коли дитина просить вас вийти на контакт, будь яким чином просить: голосом, піднятою рукою, поглядом, обриванням штори, розлитою водою – треба не просто йти до неї, а «бігти», бігти і дякувати за те, що вона звернула на себе увагу. Повірте, це вже вказує на те, що розвиток почався, що дитина показала вам це», – підсумував Євген.

Наразі центр існує виключно за рахунок благодійних внесків батьків, які його відвідують. І тому керівники вимушені звертатися за допомогою до усіх небайдужих містян, щоб підтримувати роботу центру.

Офіційне відкриття центру очікується 2 квітня.

Центр розташований за адресою: вул. Преображенська, 14, контактний телефон 098 744 17 84. Графік роботи: в будні дні з 10 до 19.

Ольга Тіхонова

“Високий Вал”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*