Школа світлих надій – для незрячих

1 16 3 854215 2. вадами зору

  1 16 3 854215 1

За статистикою Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації, в Запорізькій області проживає майже 18 тисяч дітей та підлітків віком від 6 до 18 років, які мають вади зору. Всі вони відчувають певні, а іноді й досить серйозні труднощі у сприйнятті навколишнього світу і потребують певних умов життя, навчання, виховання, щоб зберегти свій зір.

Для дітей з такими та іншими фізичними вадами існують спеціальні навчальні заклади з державним фінансуванням та повним кадровим забезпеченням.

У Запорізькій області функціонує єдиний навчальний заклад спеціального типу, в якому можуть здобувати повну загальну середню освіту діти з вадами зору – Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат «Орієнтир», що знаходиться в обласному центрі. Школа-інтернат задовольняє потреби дітей з вадами зору у загальній освіті, соціальній допомозі й реабілітації, забезпечує соціально-психологічну реабілітацію учня, формування особистості громадянина. Зараз тут здобуває освіту 250 дітей. З них 88 – діти-інваліди, які мають серйозні офтальмологічні захворювання.

Для вихованців школи-інтернату створюються спеціальні умови, що забезпечують збереження і відновлення зору, комфортність навчання. Методична база, дидактичні матеріали відповідають вимогам тифлопедагогіки. Для якісної організації навчання та виховання у школі працюють комп’ютерний клас, мультимедійний клас, лінгафонний кабінет, клас профорієнтації, тренажерний зал, танцювальний клас, кабінет ЛФК.

До послуг вихованців – медичний комплекс із сучасними офтальмологічними приладами.

Комфортне перебування, якісне навчання й виховання, реабілітацію дітей у центрі забезпечують досвідчені вчителі, вихователі, керівники гуртків, юридична, соціально-психологічна служба та медичний персонал.

Педагогічний колектив «Орієнтиру» дбає про майбутнє своїх вихованців, готує їх до вибору професії. Тому вже багато років учні оволодівають навичками класичного масажу і по закінченні школи отримують посвідчення слухача курсу «Класичний масаж». З 2011 року школа започаткувала профільну підготовку для учнів старших класів за спеціальністю «Перукарська справа», а зараз планує відкрити профіль «Ландшафтний дизайн».

Головна мета всієї навчально-виховної роботи – допомогти дітям із вадами зору повірити в себе, свої здібності, підготувати їх до життя в сучасних соціально-економічних умовах. Тому в школі діти можуть безкоштовно відвідувати заняття танцювального колективу, спортивні секції з плавання та дзюдо (за спеціальною програмою інвалідного спорту), гуртки «Вибір професії», «Вокальне та хорове мистецтво», «Основи комп’ютерних знань», «Початкове технічне моделювання», «Абетка малювання», «Основи медіакультури».

Вихованці інтернату мають унікальну можливість кожного року відпочивати, оздоровлюватися, їздити на екскурсії по Запоріжжю та Україні.

Харчування та перебування дітей у школі-інтернаті безкоштовне.

До школи приймаються діти віком від 6 років з різними патологіями зору за направленням обласної психолого-медико-педагогічної комісії.

На логотипі Запорізької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату «Орієнтир» записаний слоган – «Школа світлих надій». Трудовий колектив робить усе можливе, щоб для дітей з особливими потребами інтернат став дійсно школою майбутнього дорослого життя, в якому людина може здійснювати свої світлі надії, готова до самореалізації у професійному та особистісному плані, не є простим отримувачем соціальних пільг, а свідомим громадянином, який служить на благо своєї родини і держави.

Детальну інформацію можна отримати за телефоном: 224-05-35.

“Південна Зоря”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*