У вінницьких школах активно впроваджується інклюзивне навчання

1 02 5 U-Vinnyckyh-shkolah tumth 2. інклюзивного навчання

  1 02 5 U-Vinnyckyh-shkolah tumth 1У Вінниці набирає обертів впровадження інклюзивного навчання: здійснюють бесіди з батьками, викладачами, створюють умови для доступної освіти школярам, які мають функціональні обмеження. Про інклюзію по-вінницьки говорили на черговому засіданні круглого столу.

За статистичними даними в Україні проживає близько 165 тисяч дітей-інвалідів. У зв’язку з цим постає важливе питання запровадження інклюзивного навчання, формування нових підходів державної політики до дітей з особливими освітніми потребами.

– Розвиток інклюзивного навчання потребує підключення до цього процесу всіх – батьків, вчителів, дітей, громадські об’єднання. І це не одноразова робота, а постійний процес, – зазначила під час круглого столу Рая Панасюк, голова ГО “Гармонія”.

Аналізував інклюзивну освіту у Вінниці соціолог Андрій Мислінський. За його словами, найбільшою перешкодою у навчанні особливих дітей в загальноосвітніх школах є наповненість класів. Коли учнів близько тридцяти, вчителю важко приділити увагу кожному.

Але не дивлячись на це, за словами соціолога, під час аналізу відповідей у фокус-групах щодо розвитку інклюзивної освіти, переважала загальна небайдужість усіх та хороший початковий клімат для розвитку інклюзивної освіти у нашому місті.

Щодо вінницьких навчальних закладів, які вже готові приймати дітей-інвалідів на навчання, то це школа-гімназія №6, де встановили ліфт для дітей на візках. Також наступного навчального року до 34-ї школи підуть на навчання четверо діток із діагнозом аутизм.

Проаналізувавши питання запровадження інклюзивної форми навчання, можна стверджувати, що останніми роками в цьому напрямі досягнуто певних успіхів. Водночас необхідно здійснити рішучі кроки для усунення перешкод в її успішному розвитку. Тож фахівці рекомендують продовжувати інклюзію не лише в школах, але й у закладах дошкільної, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти, також приділяти особливу увагу додатковій освітянській підготовці вчителів та вихователів, які працюють з дітьми з інвалідністю.

Вінницька державна телерадіокомпанія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*