Запорізька область обрана пілотною у впровадженні проекту системи інклюзивної освіти

1 08 3 53212894145 2. інклюзивного навчання

 1 08 3 53212894145 1

З цією подією голова облдержадміністрації Костянтин Бриль привітав педагогів та жителів регіону під час апаратної наради.

– Вже у серпні цього року в Запоріжжі відбудеться навчання викладацького складу та директорів шкіл регіону щодо запровадження інклюзивної форми навчання в Запорізькій області. Так, 6 червня чимала група фахівців з Благодійного фонду Порошенка направилася на навчання до США. Нині там готується грант на допомогу нашій пілотній області, яким передбачено фінансування однієї особливої дитини з розрахунку 2,5 тис. грн. щомісяця. Ці кошти будуть використані на технічне забезпечення шкіл пандусами та підйомними механізмами. Крім цього, планується, що на двох-трьох малюків з обмеженими можливостями буде введено окрему посаду помічника викладача, – зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За словами очільника регіону, в Європі інклюзивна освіта, коли у звичайних класах разом навчаються звичайні діти та з особливими потребами, є широко розповсюдженою практикою. Проте українське суспільство по різному реагує на такі нововведення.

Це підтвердила директор Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Озерова. За її словами, нині в області на індивідуальному навчанні знаходяться 1 685 дітей. Згідно з вимогами Міністерства освіти і науки України вже з 1 вересня поточного року близько половини з них перейдуть до звичайних шкіл в умовах інклюзивного навчання. Також ці зміни охоплять близько 270 вихованців запорізьких інтернатів. На жаль, суспільство сприймає подібні зміни не дуже позитивно. Адже інтернатні заклади, окрім освітньої, вирішують ще проблеми медицини, харчування та цілотижневого догляду за дітлахами.

Як зазначив Костянтин Бриль, близько 70% дітей, які виховуються в запорізьких інтернатах, мають родину. Тож буде краще, якщо вони будуть навчатися зі своїми однолітками і не втрачатимуть соціальної активності та інтегрованості.

Директор Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Озерова нагадала, що 2016 рік у Запорізькій області проголошено Роком дитини з особливими освітніми потребами. Так, головам райдержадміністрацій та міським головам рекомендовано забезпечити умови для інклюзивного навчання у закладах освіти дітей з особливими потребами, врахувавши: підготовку матеріально-технічної бази закладів; архітектурної доступності приміщень закладів освіти; підготовку кадрів для роботи в інклюзивних групах та класах; зміни у штатних розписах закладів освіти тощо. Вже до 01 вересня 2016 року необхідно привести штатні розписи дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, де будуть створені інклюзивні групи та класи, до сучасних вимог законодавства України, передбачивши додаткові посади асистентів вихователя або вчителя, вчителів-дефектологів, психологів тощо.

Крім того, напередодні тренінгу фахівців Благодійного фонду Порошенка, з 13 по 15 червня 2016 року, Департаментом освіти і науки облдержадміністрації спільно з обласним інститутом післядипломної педагогічної підготовки у м. Запоріжжі буде проведено власний триденний тренінг для вихователів та вчителів дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів у кількості 100 фахівців для впровадження інклюзивного навчання у закладах і установах освіти області.

Управління у справах преси та інформації

Запорізька обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*