Спільними зусиллями вирішуємо проблеми людей з особливими потребами

1 30 35470 2. особливими потребами, реабілітації

  1 30 35470 1

24 січня на підприємстві ОГ «Криворізьке учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих» (УТОС) відбувся загальноміський семінар-практикум, присвячений темі соціальної реабілітації людей з особливими потребами.

У зустрічі взяли участь заступник директора Криворізького міського центру зайнятості Віта Лобанова, керівники управлінь соціального захисту населення, економіки, освіти та науки виконкому Криворізької міськради, закладів профтехосвіти, представники підприємств міста.

Захід провели з метою вивчення досвіду роботи з людьми з обмеженими можливостями щодо їх реабілітації, соціального захисту, сприяння працевлаштуванню та залучення до соціально-корисної праці.

Протягом 80 років існування «Криворізьке учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих» пройшло шлях від невеличкої артілі, що випускала товари народного споживання, до сучасного виробника освітлювальних приладів та електротехнічної продукції.

Сьогодні на підприємстві працюють 218 осіб, з них 126 – це інваліди, які мають вади по зору, для більшості з них щастя бачити світ власними очима втрачене назавжди. 7 працівників – колишні безробітні, які були працевлаштовані минулого року за направленням Криворізького міського центру зайнятості.

«Криворізьке УТОС – одне із небагатьох подібних підприємств в Україні, яке в умовах сьогодення працює на належному рівні. На підприємстві працюють ветерани, молодь, багато хто з молодих спеціалістів продовжує навчання. Підприємство живе і працює, забезпечує соціальний захист і, що важливо, ніякої зарплати в конвертах!» – зазначив директор об’єднання Станіслав Парадовський.

У колективі панує добра і тепла атмосфера, люди приходять на допомогу один одному, вчать, підтримують, разом відпочивають та організовують дозвілля, живуть повним насиченим життям. Робота для кожного – стимул до життя, у кожного непроста, а часом, без перебільшення – героїчна людська доля.

Звертаючись до присутніх, Микола Качиба розповів, що працює на підприємстві майже півстоліття, зір втратив зовсім маленьким хлопчиком після поранення у роки війни. Спочатку сам був учнем, зараз сам – наставник для молоді. «Я гордий тим, що працюю!» – говорить ветеран.

«Люди з інвалідністю дійсно потребують особливих умов праці, але, насамперед, вони чекають на розуміння, індивідуальний підхід та допомогу в бажанні реалізуватися та бути корисним суспільству, – сказала Леся Парадюк, молода гарна дівчина, у якої майже повністю втрачений зір. – Я працюю на підприємстві майже 8 років, цього року закінчую навчання в магістратурі, тож на підприємстві буде свій власний юрист». Після виступу Лесі присутні аплодували стоячи.

У своєму виступі заступник директора Криворізького міського центру зайнятості Віта Лобанова розповіла, що служба зайнятості працює з інвалідами відповідно до Методології надання центрами зайнятості соціальних послуг людям з інвалідністю. Особистий консультант співпрацює з клієнтом, враховуючи рекомендації індивідуальної програми реабілітації.

Віта Олександрівна запропонувала соціальним партнерам служби зайнятості використовувати всі преференції нового законодавства про зайнятість: навчання спеціалістів під замовлення, компенсацію єдиного соціального внеску роботодавцеві за працевлаштування безробітних, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці. Вона звернулась до присутніх представників підприємств та освітян із пропозицією створення навчальних програм для підготовки людей з особливими потребами та подальшого працевлаштування їх на підприємства міста.

Підсумовуючи зустріч, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення міськвиконкому О.Я. Калугіна зазначила, що органи місцевого самоврядування вирішують питання «адресної» допомоги для трьох тисяч осіб з особливими потребами. Ольга Калугіна подякувала міському центру зайнятості за допомогу в питаннях працевлаштування інвалідів та тісну співпрацю в рамках соціального партнерства.

Учасники семінару відвідали виробничі цехи підприємства, висловили колективу та керівникам успіху в подальшій діяльності.

Гордість і величезну повагу до себе викликають ці люди за волю до життя, цілеспрямованість, оптимізм та прагнення приносити користь державі та суспільству.

О.О. Пархоменко, головний спеціаліст відділу статистики, прогнозування та організації роботи з громадськістю і соціальними партнерами Криворізького МЦЗ

Дніпропетровський обласний центр зайнятості +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*