Працевлаштуванню інвалідів – особливу увагу

1 25 image 2. інвалідністю, інвалідів

  1 25 image 1

Сєвєродонецьк. Новим Законом України «Про зайнятість населення», який вступив у дію в 2013 році, реалізовано право осіб з інвалідністю на соціальний захист від безробіття на рівні з усіма громадянами, а також отримання соціальних послуг на матеріальне забезпечення на цей випадок.

Відтепер допомога по безробіттю призначається як застрахованим громадянам із врахуванням страхового стажу одночасно з призначенням статусу безробітного, так і незастрахованій молоді до 35 років. Інвалідам, які виявляють бажання працювати, надаються соціальні послуги відповідно до Законів України «Про зайнятість населення», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» та інших нормативних актів. Державна служба зайнятості сприяє їх працевлаштуванню на створені та пристосовані для них робочі місця на підприємствах, в установах і організаціях, з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії.

З метою забезпечення надання ефективних соціальних послуг людям з інвалідністю, у центрі зайнятості запроваджено уніфіковану процедуру обслуговування громадян цієї категорії. Зокрема, обладнаний та постійно актуалізується інформаційний куточок, який містить нормативні документи та адресну інформацію з питань соціального захисту та реабілітації, можливостей працевлаштування та навчання. Облаштовано місце для самостійної роботи, у тому числі з вільним доступом до Інтернет-порталів для пошуку роботи. У продовж останніх років кількість шукачів роботи-інвалідів, які звертаються до нашої установи, постійно зростає. Так, у 2011 році послугами центру зайнятості скористалося 142 особи з інвалідністю, у 2012 р. – вже 153, у 2013 – 166 чоловік, що мали статус безробітного.

Результатом цієї плідної роботи спеціалістів Северодонецького центру зайнятості населення стало працевлаштування 62-х інвалідів, у тому числі для двох осіб – шляхом започаткування власної справи. Ця група людей також залучається до різноманітних масових заходів активної підтримки та сприяння зайнятості, зокрема, до участі в семінарах тощо. Скажімо, у 2013 році нашими спеціалістами було організовано і проведено 35 семінарів за участю 315 осіб, що мають інвалідність. Майже 300 з них отримали профорієнтаційні послуги. Ефективному працевлаштуванню цієї категорії сприяє і проведення ярмарок-вакансій, під час яких шукаючі роботу інваліди та роботодавці мають змогу безпосередньо поспілкуватися, обговорити умови праці, розмір заробітної платні, вимоги до працівника тощо. І як приклад, наведу ще пару цифр: впродовж 2013 року нашим центром занятості населення було проведено 4 ярмарки робочих вакансій. У них взяли участь 217 інвалідів.

Л. Трет’якова, начальник відділу організації працевлаштування населення Северодонецького ЦЗН

Офіційний сайт Сєвєродонецької міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*