Спільними зусиллями вирішуємо питання зайнятості інвалідів

1 07 1 PM425image002 2. мсек, інвалідністю, інвалідів

  1 07 1 PM425image002 1В Україні, як і в усьому світі, проблема інтеграції інвалідів у суспільство є однією з найактуальніших соціальних проблем. Часто людина з інвалідністю потерпає від матеріальних нестатків, а в багатьох випадках також і від усвідомлення власної нереалізованості та соціальної незатребуваності в суспільстві. У таких умовах все більше інвалідів намагаються змінити своє життя шляхом пошуку підходящої роботи.

Саме з метою вирішення проблем зайнятості та працевлаштування інвалідів, 4 березня в Макіївському міському центрі зайнятості відбулось засідання круглого столу на тему: «Удосконалення механізму взаємодії центру зайнятості і соціальних партнерів щодо зайнятості інвалідів».

У заході взяли участь представники МСЕК, відділу праці та соціального захисту населення Макіївської міської ради, Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Макіївської міської асоціації інвалідів «Ніка Плюс», «Оптиміст», підприємств міста.

Відкрив засідання директор Макіївського міського центру зайнятості Віталій Гладкевич. Заступник директора Людмила Лишафаєва ознайомила присутніх з ситуацією на ринку праці м. Макіївки в цілому, окремо зосередив увагу на наданні соціальних послуг з працевлаштування особам з інвалідністю.

Варто зазначити, що центр зайнятості постійно здійснює підбір та пошук підходящої роботи з урахуванням рекомендацій МСЕК та індивідуальних програм реабілітації інвалідів. Також впроваджена система надання профінформаційних та профконсультаційних послуг, яка дає можливість проходження професійної підготовки та перепідготовки, в т. ч. під конкретне замовлення роботодавця.

В 2013 році за сприянням центру зайнятості міста працевлаштувалися 76 осіб з інвалідністю, 43 особи – проходили професійне навчання.

Важливим етапом щодо сприяння зайнятості інвалідів є плідна співпраця з роботодавцями в частині створення робочих місць, наповнення бази даних відповідними вакансіями. Законом України «Про зайнятість населення» передбачений механізм компенсації єдиного соціального внеску за умови працевлаштування інвалідів. І вже 2 безробітних працевлаштовані таким чином.

Завдяки сучасним інтернет–медіа ресурсам працюють портали «Труд» та «Працевлаштування людей з інвалідністю», веб–сайти служби зайнятості, де можна ознайомитися з вакансіями, послугами та законодавчою базою.

Представник МСЕК Людмила Українська поінформувала про взаємодію з центром зайнятості, звернула увагу на обмін інформацією щодо надання соціальних послуг з працевлаштування і подякувала за небайдуже ставлення у вирішенні цих питань.

Про стан виконання підприємствами нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю розповіла представник Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Яна Балберова.

Під час засідання обговорювались проблемні питання, які виникають при працевлаштуванні інвалідів. Це відсутність надомної праці, спеціальних робочих місць, вакансій з найбільш пристосованими умовами праці. Були розроблені спільні заходи між центром зайнятості, МСЕК, районними управліннями праці та соціального захисту населення та підприємствами.

Макіївський міський центр зайнятості

Донецька обласна служба зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*