Поради фахівців: Як знайти роботу людині з інвалідністю

1 16 2 11388 2. інвалідністю

  1 16 2 11388 1Проблеми підтримки та реабілітації людей з інвалідністю для України є дуже гострими. Суспільству треба з розумінням ставитись до них. Таких людей не слід жаліти. Їм необхідно лише дати можливість працювати і бути корисними.

В Україні, як і в інших державах, де впроваджується політика соціальної підтримки людей з інвалідністю відповідно до ст. 19 Закону №8751, діють такі нормативи з працевлаштування інвалідів:

1) для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб, — одне робоче місце;

2) для тих, у кого працює понад 25 осіб, — 4% від загальної кількості осіб;

3) якщо працює менше 8 осіб — норматив не встановлюється.

Місто Київ є одним з пілотних регіонів, в якому відбувається тестування розроблених в рамках спільного проекту технічного співробітництва Міжнародної організації праці, Програми розвитку ООН та Державного центру зайнятості «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості» моделі працевлаштування та забезпечення зайнятості осіб з інвалідністю та методології надання центрами зайнятості соціальних послуг людям з інвалідністю.

Обов’язок підшуковувати вакансії та направляти на вакантне робоче місце людей з обмеженими фізичними можливостями покладається на Державну службу зайнятості.

Незважаючи на допомогу районних центрів зайнятості в пошуку відповідної роботи, та з метою правильного підходу до обрання майбутньої роботи, кожна така людина, має для себе відповісти на ряд питань:

Яка саме робота її цікавить?

Ким вона хоче працювати?

Які знання, вміння потрібні для цього і якими з них вона володіє?

Де може набути додаткових професійних навичок?

Чи зможе вона потім працевлаштуватись за обраною професією?

Якщо людина шукає роботу виходячи зі стану свого здоров’я, їй необхідно проаналізувати, яку роботу вона зможе виконувати та де у подальшому зможе працевлаштуватись за обраною професією.

Хотілося б звернути увагу, що особам з інвалідністю, визнаними в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування мають страховий стаж не менше шести місяців, виплачується допомога по безробіттю залежно від страхового стажу та середньої заробітної плати за останнім місцем роботи. Станом на 01.08.14 розмір допомоги по безробіттю коливається від 936 грн. до 4872 грн.(4 прожиткових мінімуми).

В рамках Проекту Програми розвитку ООН, Міжнародної організації праці та Державного центру зайнятості «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості» розроблено веб-сайт «Працевлаштування людей з інвалідністю» (www.intrud.gov.ua), де корисну для себе інформацію знайдуть і особи з обмеженими фізичними можливостями, які шукають роботу, і роботодавці, зацікавлені в їх працевлаштуванні.

Управління праці та соціального захисту населення Святошинського району

Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*