Задля соціального захисту осіб з особливими потребами

1 03 2 PM584image002 2. інвалідністю

  1 03 2 PM584image002 1В рамках проекту “Спільна мережа співпраці у сфері культури та соціального захисту з метою розвитку міст з польсько-українського прикордоння” за програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна, фінансованого з коштів Європейського інструменту сусідства та партнерства, 22-23 січня у м. Луцьку відбувся семінар з соціального захисту неповносправних осіб. Захід відбувся на базі Департаменту соціальної політики Луцької міської ради, у якому взяли участь представники Луцької міської ради, Департаменту соціальної політики, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Луцького міського центру зайнятості, громадських організацій та делегації з органів соціального захисту з міст Івано-Франківська та Жешува (Республіка Польща).

Присутні обговорили проблеми, які виникають в осіб з інвалідністю, та способи підвищення мотивації їх до праці, проаналізували ситуацію на ринку праці. Директор Луцького міського центру зайнятості Едуард Неймарк презентував роботу центру зайнятості щодо надання соціальних послуг особам з інвалідністю. Більш детально розповів про проблеми їх працевлаштування та наголосив на індивідуальному підході до вирішення проблеми зайнятості кожної особи.

Перший заступник директора департаменту соціальної політики Ірина Дехтяр прозвітувала про діяльність комітету забезпечення доступності маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, навела позитивні приклади такої роботи: звукові світлофори, наявність пандусів, зручні бордюри тощо.

Під час семінару учасники відвідали Навчально-реабілітаційний центр для дітей-інвалідів, територіальний центр соціального обслуговування м. Луцька та обласний молодіжний центр реабілітації інвалідів дитинства “Джерело життя”. Це були не просто екскурсії, а можливість наочно ознайомитись результатами співпраці виконавчих органів міської ради та громадських організацій щодо роботи із неповносправними дітьми та молоддю у місті Луцьку.

Підводячи підсумки семінару, учасники заходу дійшли згоди, що для підвищення суспільної ролі людей з інвалідністю як повноправних членів суспільства дуже важливим є збереження зайнятості таких осіб.

Проведений захід ще раз підтвердив, що налагоджена взаємодія всіх державних, недержавних та громадських організацій, які займаються вирішенням проблем працевлаштування осіб з інвалідністю, посилює їх інтеграцію в соціальне та економічне життя. Адже рівень захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями – рівень розвитку держави.

Наталія Іванчук, заступник начальника відділу організації працевлаштування населення Луцького МЦЗ

Волинський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*