Нормативи робочих місць для інвалідів

1 11 1 300 400 491978001425981671 2. інвалідів

  1 11 1 300 400 491978001425981671 1В приміщенні Бородянського районного центру зайнятості відбувся семінар-нарада з питань укомплектування нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів. На захід були запрошені директор Бородянського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Мельниченко, керівник громадської організації «Прагнення» Олександр Галицький, начальник відділу соціально-трудових відносин Управління соціального захисту населення Бородянської райдержадміністрації Богдан Коновалов, юрисконсульт ДП «Клавдіївський лісгосп» Сергій Баришенко, а також представники підприємств, установ та організацій Бородянського району.

Директор центру зайнятості Сергій Колосовський повідомив, що згідно ст.19 Закону № 875 для підприємств, установ, організацій, у тому числі і громадських організацій інвалідів, а також фізичних осіб, які використовують найману працю, встановлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб – у кількості одного робочого місця. У ст.18 прямо встановлено обов’язок роботодавців не лише створювати для працевлаштування інвалідів робочі місця, а й забезпечувати такі умови праці, які б відповідали вимогам їх індивідуальних програм реабілітації, та надавати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством. Підприємства самостійно здійснюють розрахунок кількості робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого ч.1 ст.19 Закону № 875, і забезпечують працевлаштування інвалідів.

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями Оксана Коляденко розповіла, що виконанням нормативу робочих місць вважається працевлаштування підприємством відповідної кількості інвалідів, для яких це місце роботи є основним. Шукати ж інвалідів на вакантні місця кадрові служби підприємств можуть або власними силами, або звертатись до центрів зайнятості. Окрім цього, роботодавці зобов’язані подавати до центрів зайнятості за місцем реєстрації інформацію про наявність у них вільних робочих місць (вакантних посад) для працевлаштування інвалідів як звіт про наявність вакансій.

Під час семінару обговорили питання щодо недостатньої кількості вакантних посад для цієї категорії населення.

Київська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*