Спершу психологічна підтримка, а тоді – робота

1 18 4 PM613image002 2. працевлаштування

  1 18 4 PM613image002 1Про напрацювання механізму працевлаштування інвалідів з числа внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО йшлося на засіданні регіонального координаційного штабу, яке відбулося у Львівському обласному центрі зайнятості.

Проблемні питання, які виникають під час надання соціальних послуг згаданій групі населення у сфері зайнятості, окреслила перший заступник директора ЛОЦЗ Оксана Іванчук. За оперативними даними роботу за сприяння центрів зайнятості шукають дев’ять осіб, котрі брали участь у збройному конфлікті на сході країни. Із них один проходить професійне навчання за професією «верстатник деревообробних верстатів», троє потребують психологічної адаптації. Лише одна особа з числа учасників АТО визнана інвалідом. Суть проблеми щодо забезпечення таких клієнтів місцем праці полягає у тому, що наразі нема чітко виписаного механізму їхнього працевлаштування. Адже зазвичай тим, хто пройшов горнило війни, необхідно спершу надати комплексну психологічну підтримку, допомогти їм подолати депресію, а вже тоді обговорювати шляхи їхнього працевлаштування, у тому числі із залученням фінансових стимулів для працедавців.

Думку Оксани Степанівни продовжив директор обласного центру зайнятості Василь Барилюк. Він зазначив, що в другому читанні Верховна Рада прийняла зміни до чинного законодавства в сфері зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування. Відповідно до новацій суб’єктам господарювання, котрі будуть створювати нові робочі місця для внутрішньо переміщених осіб та учасників антитерористичної операції, відшкодовуватимуться витрати на виплату заробітної плати.

– Якщо такі зміни будуть запроваджені, ми матимемо дієві механізми залучення пільгових категорій безробітних до продуктивної зайнятості, – наголосив Василь Несторович.

До обговорення важливого питання долучився присутній на засіданні заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Володимир Харчук. Він анонсував, що з квітня цього року у Львівському обласному госпіталі інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи, що у Винниках, запрацює «єдине вікно» для надання послуг українським військовим-учасникам АТО. Відтак в одному приміщенні бійці зможуть отримати медичну, соціальну, юридичну допомогу, оформити низку пільг. Там також працюватиме комісія, яка визначатиме рівень втрати працездатності армійців. Окрім того, розроблено інфографіку «Шлях учасника АТО». У ній передбачено, що працівники служби зайнятості займатимуться пошуком місць праці для учасників бойових дій лише тоді, коли такі особи поправлять фізичне й моральне здоров’я, пройдуть увесь процес реабілітації й готові будуть приступити до роботи.

Ольга Нагірняк

Львівський обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*